Munkahelyeket mentett meg a képviselő


Megjelent: 2010 Január 8. ( Péntek ) 13:32
Módosítva: 2010 Január 9. ( Szombat ) 07:35
A képviselő segítségével megmenekült a Szent Lázár alapítvány.

Nemrégiben kelt szárnyra a hír, hogy az ORSZI (Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet) kiadta Békés megyében első rehabilitációs szakértői vizsgálatát.

A vizsgálat a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató cégek szakemberei körében komoly felháborodást eredményezett, mert szerintük számtalan jogtalanság eredményeként és belső utasítás végrehajtásának hatására került elutasításra minden 50 százalékos vagy az alatti munkaképességű ellátott.

A Békésen működő Szent Lázár Alapítvány munkatársai ennek apropóján keresték fel Erdős Norbert országgyűlési képviselőt. Az intézmény szakemberei tájékoztatták a képviselőt arról, hogy az ORSZI említett vizsgálata a szociális foglalkoztatásban lévők mintegy harmadát érinti, körülbelül kétezer családot.

Ezzel a döntéssel kilökik a szabad munkaerőpiacra azokat a csökkent munkaképességűeket, akikről korábban már megállapították, hogy csak rehabilitációval foglalkoztathatók. Az okozott anyagi és lelki válság eredményeként ők is a túlterhelt egészségügyre vagy az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatokra akarnak majd támaszkodni.

Erdős Norbert ezek után szóbeli kérdést intézett a szaktárcához a csökkent munkaképességűeket ért újabb hátrányos döntés ügyében. A miniszter helyett válaszoló államtitkár ugyan tagadta, hogy létezne olyan belső utasítás, amely szerint el kellene utasítani az 50 %-os vagy az alatti munkaképességű ellátottat, de elismerte, hogy szándékukban áll őket visszaterelni a szabad munkaerőpiacra.

A képviselői kérdésnek mégis lett hatása, mivel minisztériumi vizsgálat indult meg az ügyben. A Békés megyei anyagokat - köztük a Szent Lázár Alapítvány anyagait is -, visszahívták, és újra elkészítették, és ahogy az Alapítvány munkatársai tájékoztatták a képviselőt, náluk minden korábban elutasított foglalkoztatott újra bekerült a támogatottak körébe.

A Szent Lázár Alapítvány szakemberei szerint, ha máshol is hasonló eredménnyel zárult a felülvizsgálat, mint náluk , akkor Erdős Norbert azzal, hogy felszínre hozta ezt az ügyet, Békés megyében több mint száz, míg országosan ezernél is több munkahelyet tudott megmenteni-


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!