Dánfokról eltüntek a nyárfák!


Megjelent: 2008 Október 1. ( Szerda ) 09:27
Módosítva: 2021 Szeptember 23. ( Csütörtök ) 16:00
Egy olvasónk tegnap délután (szep 29.) készítette ezt a felvételt Dénfokon. Ma megtudtuk az okát is...

Frissítve 2008.10.01 12:35

Egy olvasónk tegnap délután (szep 30.) készítette ezt a felvételt Dánfokon. A régi nyárfasor már a földön fekszik, a kivágás okáról közleményben tájékoztatta a Békés Mátrxiot az önkormányzat.

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ AZ ŐSZI FAKIVÁGÁSOK ÜTEMÉRŐL!

A korábbi éveknek megfelelően a tavaszi időszak után idén ősszel is ellenőrzésre kerültek városunkban az elöregedett, balesetveszélyessé vált fák. Az ellenőrzést a polgármesteri hivatal munkatársa és az igazságügyi faszakértő együttesen végezték el, eredményét pedig úgynevezett igazságügyi dendrológiai szakvéleményben rögzítették.

Mindezek alapján ezúton értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy 2008 őszén az alábbi elöregedett, balesetveszélyessé vált fák kerülnek kivágásra:

A Drága utcán lévő 23 darab fából álló jegenyenyárfasor teljes egészében kivágásra kerül, helyére 2009 tavaszán hársfákat ültetünk. A Barta udvar mögül 10 darab jegenyenyárfa kivágása vált indokolttá. Kitermelésre kerül továbbá a Fábián utcán lévő területről (volt autósmozi) 16 darab jegenyenyárfa. A munkálatokat a fák és a madarak védelme miatt lombfakadás után végzik.

A fák koruk és állapotuk miatt a közterületen közlekedők számára közvetlen balesetveszélyt jelentenek, így kivágásuk elkerülhetetlen!

Nem a balesetveszély az oka a Dánfokra vezető út mellett lévő 1726-os helyrajzi számú közterületen lévő 40 db jegenyenyárfa kivágásának. Mint azt korábban már megírtuk, decentralizált pályázati forrásból 10,68 millió Ft támogatást nyert el a város, hogy a jelenleg 4–4,5 méter széles utat 6 méter szélesre bővítse, az útburkolatot rendbe tegye.

A felújítással járó munkálatok miatt elkerülhetetlenné vált a jegenyenyárfák kivágása, melyek 2009 tavaszán pótlásra kerülnek a területen. A hamar elöregedő jegenyék nem őshonosak hazánkban, agresszív, szétterülő gyökérzetük könnyen szétfeszít mindent. Helyettük Békés Város Önkormányzata őshonos, hosszú élettartamú fákat szeretne ültetni az út mentén.

A munkálatok miatt és a munkaidő tartama alatt megértésüket kérjük!

Békés Város Polgármesteri Hivatala


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!