Épülhet a medence!


A rendszerváltás szinte már történelmi fogalommá szelídült, minden történésével, sőt történeteivel együtt.

1990-ben megtettük az első lépéseket és a várva-várt demokrácia szárnyára bocsátotta ezt az országot. Talán nem árulok el titkot, ha azt mondom, sokakban, sokunkban maradtak kételyek a rendszerváltás mikéntjét illetően, hiszen a letűnt rendszer haszonélvezői ma is itt vannak közöttünk.

1988-ban, tehát éppen 20 éve már össze-összeültünk. Mit tegyünk? Hogyan tudnánk segíteni, mikor jön el az ideje a cselekvésnek? Mint utólag megtudtuk,

Lakitelken ugyanezt tette az ország felelősen gondolkodó értelmiségének színe-java. Mi itt helyben, helyi ügyek mentén igyekeztük kivenni részünket a munkából. Akkoriban számomra a legmeghatározóbb jelzés egy halom vas volt. Az a halom, rozsdás vas, amely a strand egyik sarkában feküdt. Ezt a szerkezetet hosszas egyezkedés, sok "társadalmi" munka árán sikerült elkészítenünk, hogy lefedjünk vele első lépésként egy medencét a már akkor is látványosan pusztulásnak indult strandon. Az akkori vezetés az utolsó előtti pillanatban elgáncsolta ügyünket, ma is mementóként fekszenek a strandon a megmaradt szerkezeti elemek.

Annak, hogy 1990-ben, az első választások alkalmával önkormányzati képviselőjelöltként mérettem meg magam, ez volt a legfőbb oka: helyre kell állítani a medencét, nem szabad hagyni, hogy néhány éven belül az enyészeté legyen. Hamarosan létrehoztuk a "Békési Fürdőért" alapítványt, megindult a munka. De ahogy mondani szokás, nem nekünk állt a zászló, terveink, szándékaink falakba ütköztek. Mégsem adtuk fel, tervezgettünk, számolgattunk. Meggyőződésem, hogy ennek is köszönhető, az, hogy 2006 őszén az elsők között került napirendre az ügy.

Ma elmondhatjuk: épül Békésen fedett úszómedence. Amely mára jelképpé vált, amellyel az elmúlt évek alatt eggyé váltam magam is.
Még ma sem tudok elfogulatlanul gondolni rá, még úgy sem, hogy most már a tervek, számok, engedélyek szintjén, napi temérdek munka képében jelenik meg előttem ez a beruházás. Egy megvalósult álomként fekszenek most előttem a tervek, amelyek erőt, reményt és kitartást adnak. Hogy honnan indultunk 1990-ben, azt valamennyien tudjuk.

S hogy hova érkezünk meg hamarosan a békési feszített vizű medence mellett? …Ilyen és ehhez hasonló élményeket, érzéseket kívánok minden békésinek, valamennyiünknek.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


medence