A Református Iskola bemutatkozó anyaga


Megjelent: 2010 Február 6. ( Szombat ) 21:49
Módosítva: 2010 Február 14. ( Vasárnap ) 07:56
A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Békés egyetlen összetett iskolája: a tanulók 6 éves korukban belépve akár az érettségiig is eljuthatnak. Iskolánk 450 éves múltra tekint vissza, hagyományokban gazdag, de a kor szellemével lépést tart.

Az 1-4. évfolyam elhelyezésére külön épületek állnak rendelkezésünkre. A Petőfi Sándor utca 3/5. és 6. szám alatti kisiskolánk ideális feltételeket biztosít az alsó tagozatos kisgyermekek számára: sportudvar játszótérrel, a templom mögötti zöldövezet, külön tornaterem, egy nagy, az összes tanulót befogadó gyülekezeti terem. A város távolabbi pontjain lakó kisdiákjainkat saját, külön autóbuszunkkal szállítjuk az iskolába.

A 2010/2011. tanévben két első osztályt indítunk, amelyekben szótagolva tanítunk olvasni. Az 1.a osztály osztályfőnöke Csonka Jánosné, napközis nevelője Sinka Ildikó lesz, az 1.b osztály osztályfőnöke Balogné Sztraczinszki Andrea és napközis nevelője Nagyné Tripon Tünde lesz. A gyerekek már első osztálytól játékos formában elkezdik egy idegen nyelv tanulását.

Iskolánkban nemcsak az oktatásra, hanem a tanulók testi és lelki egészségére, érzelmi nevelésére is nagy hangsúlyt fektetünk. A mindennapos testnevelés mellett, melyet a heti három délelőtti testnevelés órán kívül két órában, a tanítási órákba építve néptánc oktatás tesz lehetővé. Emellett a gyermekek részt vehetnek játékos sportkörön, futballon.

A 6-10 éves korú kisgyermekek számára rendkívül fontos a személyes, érzelmi kapcsolat, ezért 4 évig ugyanaz a tanító foglalkozik velük. Tanulóinkat igyekszünk sikerélményekhez juttatni, célunk az egész személyiség nevelése. A tantárgyi méréseken, versenyeken évek óta jól szerepelnek tanítványaink.

Délután napközis tanítók ellenőrzik a tanulók minden leckéjét, és segítenek a helyes tanulási technikák elsajátításában.


Ekkor adódik lehetőség a kézműves foglakozásokra, a kötetlen játékra.
A zeneiskola közvetlen szomszédsága nagyban megsegíti azt, hogy a gyermekek már elsős koruktól kezdve részt vehessenek a zeneiskolai
oktatásban is.

Iskolánkban fejlesztő- és gyógypedagógus segíti a tanulókat.

Hisszük és valljuk, hogy a gyermek Isten ajándéka. A nevelés alapvető színtere a család. A kereszteléskor tett szülői és gyülekezeti fogadalom megvalósulásának egyik lehetséges helyszíne a református közoktatási intézmény. A magyarországi Református Egyház által fenntartott és működtetett református közoktatási intézmények célja és feladata, hogy tanulóit művelt, jellemes keresztyén emberekké, az egyetemes értékek tisztelőjévé, a magyar haza és nemzet hűséges, áldozatkész alkotó emberévé nevelje.

Református tanulóit egyházunk hitvalló tagjává, nem református tanulóit –vallásuk szabad gyakorlása mellett- saját felekezetük és a református egyház értékeinek megbecsülésére nevelje.

Mindezek megvalósítására iskolánk az évszázadok során kialakult hitbéli örökségére és pedagógiai kultúrájára épül, és azt fejleszti tovább.


Nevelő és oktató munkánkkal igyekszünk iskolánk mottójához hűnek lenni:

„Minden gyereknek joga van a legjobb tanárhoz, a legeredményesebb módszerhez és a legjobb körülményekhez, ami az iskolában az ismeretszerzés és az emberré válás folyamatában segíti.”
Kodály Zoltán


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!