2009: \


Ez az igevers a sokak által kedvelt, százezrek által olvasott Tagoslosungen (magyar fordítás szerint Útmutató, amelyet a Luther Kiadó ad ki hazánkban) 2009.évi vezérigéje. Különösen bíztató ez az igevers egy olyan év kezdetén, amelytõl szinte mindenki fél hazánkban, Európában, a világban.
A gazdasági válság kirobbanása, a 2008.év utolsó sötét hónapjai megmutatták, hogy mindaz, amirõl a 19.században Andrew Carnegie acélmágnás, késõbbi jótevõ beszélt, hogy a „gazdagság evangéliuma” minden gondunkra megoldás, egyszerûen egy álomkép. A szupergazdag férfiú azt gondolta, hogy a javak koncentrációja kevesek kezében áldás forrása lehet az emberiségnek. A fogyasztói társadalom mítosza, a napi megélhetésért vívott elkeseredett harc, a pénz kultusza egyszerre csak meginogni látszik. Bálványok dõlnek le. Egy olyan társadalomban, ahol Istent kiszorították, ismét felsejlik az evangélium: minden segítség forrása a Mindenható Isten, egyedül benne bízhatunk. Egyszerre minden viszonylagossá válik, egyedül Isten az, aki mint világítótorony a viharban, szilárdan áll életünkben.
A fenti igeversünk érthetõbb akkor, ha megnézzük a szövegösszefüggést. Ez a mondat a gazdag ifjúról szóló történet részét képezi. A nevét nem ismerjük, de azt feltételezik, hogy a társadalom vezetõ rétegéhez tartozott, talán éppen farizeus volt. Nem tudjuk azt sem, hogy milyen okból fordult az Úr Jézushoz, talán õszinte vágy élt benne a megismerés iránt, de az is lehet, hogy egyszerûen kíváncsi volt. Mindenesetre megtette azt a lépést, amelyet sokan elmulasztunk: kérdezett Jézustól. „Hogyan üdvözülhetek?” Jézus válasza radikális, és ez a mai keresztyéneknek is kényelmetlenséget okoz: „Add el minden vagyonodat, és kövess engem.” Ezt tették a tanítványok is. A gazdagság márpedig kemény dió, nem könnyû tõle szabadulni. Mindenkiben él a biztonság vágya, az a szükség, hogy ne függjek senkitõl. És akkor Jézus azt kéri, hogy hagyjak el mindent, és õt kövessem? Nem, a gazdag ifjú csalódottan távozik. Jézus megjegyzi: könnyebb a tevének átmenni a tû fokán, mint egy gazdagnak bejutni Isten országába. Ez ám a kemény beszéd! Akkor tehát a vagyon meggátol mindenkit az üdvösségtõl? A történet azonban nem ér véget itt: az Isten Fia hozzáteszi: ami lehetetlen az embernek, az Istennek nem az! Ez az igazi biztatás és vígasz. Gondjaimat talán egyedül nem tudom megoldani, de tudom, hogy van, aki segít ezekben. Istenre vagyok utalva minden dolgomban, aki engem megtart, és hordoz ebben az életben és azon túl is. Legyen így 2009-ben is!

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!