Beköltözött új irattároló épületébe a Levéltár


Készül a beruházás második üteme

Mintegy 360 millió forintos összköltséggel indított saját erős beruházást tavaly augusztusban Békés városában a Békés Megyei Önkormányzat. A fejlesztés célja, hogy új, országos szinten is a legnagyobbak közé tartozó tömör irattárazásra alkalmas intézményegységgel bővítsék ki a Békés Megyei Levéltárat. Ennek eredményeképpen közel 120 ezer szabványos irattároló dobozt tudnak majd biztonságosan és szakszerűen eltárolni. A több fázisban történő építkezés első üteme már elkészült, jelenleg a beruházás második szakasza áll fejlesztés alatt. Az első ütemben felújított és átalakított épületbe a Levéltár már beköltözött, az irattároló helység közel harmincezer dokumentum szakszerű elhelyezését biztosítja.


A 2009 augusztusban elkezdődött építkezéssel egy régi ipartelep már meglévő csarnokait úgy alakítják át, hogy azok alkalmasak legyenek a Levéltár dokumentumainak és egyéb iratoknak a szakszerű eltárolására. Ezt egy úgynevezett helytakarékos, tömör irattároló rendszer kialakításával teszik lehetővé, melynek lényege, hogy az eltárolt dokumentumok között mindig csak az éppen kutatás alatt álló területre lehet bemenni, a többi része pedig a tároló polcoknak szorosan egymás mellé rendeződik a helytakarékosság végett.

A kivitelezést az ipari terület korábbi tulajdonosa, a tavaly májusban indult közbeszerzési eljáráson nyertes Kollektív Ipari és Kereskedelmi Kft. végzi, mellyel a megyei önkormányzat tavaly júniusban kötött megállapodást. Amennyiben az irattárazásra átalakított épületek teljes egészében elkészülnek, közel 120 ezer szabványos irattároló doboz szakszerű és biztonságos tárolására lesznek alkalmasak.

A fejlesztés első fázisa, az I. jelű, 330 négyzetméteres csarnok már elkészült, melybe a beköltözés után a Levéltár megközelítőleg 30 ezer dokumentumtároló dobozt helyezett el. Jelenleg a II. és II. jelű épületek átalakítása, valamint az irodaépület festése van folyamatban. A két új csarnoképülettel további 1500 négyzetméterrel nő az Irattár alapterülete. A fejlesztés keretein belül az épületeket hő szigetelik és szellőző rendszerrel is ellátják. A teljes beruházás várhatóan 2010. május végére készül el.

Képünkön: a már elkészült, de be nem költözött békési levéltár egy része


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!