Kerékpáros Igazolványokat szereztek a békési lakásotthonos gyermekek


A Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ Békési intézményegységéhez tartozó lakásotthonok számos lakója örülhetett a közelmúltban kiállított Kerékpár Igazolványoknak. - Futaki Éva cikke a Békés Mátrixon

Szándékosan nem a kiosztott szót választottam, az előző mondathoz, mert ezeket az igazolványokat, nem csak úgy osztogatták minden utcasarkon, hanem kitartóan meg kellett értük dolgozni újdonsült tulajdonosaiknak.

Ezek után jogosan merül fel a kérdés, hogy, hogyan is lehet egy ilyen igazolványt megszerezni. Nos, elsőként kell egy nagyon gondos, és a gyámolt gyermekeiért felsősséget érző gyám, aki csak úgy engedélyezett biciklivásárlást gyámoltjai számára, ha megszerzik azok biztonságos használatához a megfelelő tudást és gyakorlatot, az új tulajdonosok.

Kellettek valamint a Békési Mentálhigiénés Egyesület nagyon szorgalmas munkatársai, akik szerveztek egy, öthetes időtartamú képzést a békési lakásotthonban élő, egyben kerékpár tulajdonos gyermekeknek. Továbbá, a Békési Rendőrkapitányság együttműködése, akik szintén felkarolták és támogatták ezt a kezdeményezést.

Utoljára, de nem utolsósorban lelkesen résztvevő gyerekek, akik megértették, hogy közlekedésben részt venni nem veszélytelen dolog, és hogy ezt is meg kell tanulni, el kell sajátítani.

A kitűnő kezdeményezés, hetente egy alakalommal, két órán át tartó délutáni foglakozásokat jelentett, melyekre hét főt "neveztek" be a lakásotthonok kötelékéből.

A foglalkozásokhoz a termet, szintén a Mentálhigiénés Egyesület biztosította, székhelyén, a Borosgyáni út 1/1 szám alatt. A Békési Rendőrkapitányságról, ebbe a programba Somogyiné Bencsik Szilvia hadnagy kapcsolódott be, akinek személyében egy nagyon jó pedagógia érzékű, kifejezetten gyermek centrikus rendőrnőt ismertek meg a gyermeket kísérő gyermekfelügyelők, és az oktatásban résztvevő gyerekek.

A tan-, és vizsgaanyagban természetesen főként a kerékpárral való közlekedés-, a forgalomban való részvétel alapszabályai szerepeltek. Az élményszerű tanuláshoz hozzá járultak a nagy táblákon bemutatott tudnivalók, valamint a számítógéppel kivetített tananyag, a kellemes környezethez pedig a házigazdák otthonos hangulatot teremető teái, pogácsái is.

Ennyi kellemesség után, jött az izgalommal telt számadás az elsajátított ismeretekről, mely után a hét résztvevő közül hatan boldog tulajdonosai lettek a Békési Rendőrkapitányság által kiállított Kerékpáros Igazolványoknak. Egy fő aki, sokat hiányzott a felkészítő alkalmakról és nem vett részt a vizsgán csak egy lehetséges, következő alkalommal pótolhatja, amiről lemaradt.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!