HELYI VÁLASZTÁSI IRODA TÁJÉKOZTATÓJA


A települési kisebbségi önkormányzati képviselők választására 2010. őszén ismét sor kerül. A választási előkészületek elkezdődtek.

A kisebbségi választói jegyzékbe való felvételt 2010. július 15. napján 16 óráig lehet kérni a „A kisebbségi választói jegyzékbe vétel iránti kérelem” nyomtatványon a település jegyzőjétől. A nyomtatványokat május 31-ig postai úton mindenki megkapta, de letölthető a www.bekesvaros.hu vagy a www.valasztas.hu honlapokról.

A pontosan kitöltött kérelmet (személyi azonosító =személyi szám pontos kitöltése nagyon fontos), a polgármesteri hivatal portáján elhelyezett gyűjtőládába lehet bedobni hivatali ügyfélfogadási időben, vagy levél útján eljuttatni – Békés Város Jegyzője (5630 Békés, Petőfi u. 2. sz.) részére – fenti időpontig.

A kérelem kitöltésével kapcsolatosan felvilágosítás kérhető személyesen az okmányiroda 20. sz. irodájában vagy telefonon a 411-011/143-as melléken. A választópolgár felvételét csak egy kisebbség választói jegyzékére kérheti, ellenkező esetben valamennyi kérelme érvénytelen. A jegyző július 15-ig dönt a kérelmező kisebbségi választói jegyzékbe vételéről. A kisebbségi önkormányzati választást akkor tűzi ki a helyi választási bizottság, ha a településen az adott kisebbség választói jegyzékében szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30 főt.

Jelöltet csak olyan – az egyesülési jogról szóló törvény szerinti, közhasznú vagy nem közhasznú – társadalmi szervezet állíthat, amelynek a választás évét megelőző legalább 3 éve alapszabályában rögzített célja az adott kisebbség képviselete. Független jelöltek indulására a törvény nem biztosít lehetőséget. Jelölt csak a lakóhelye szerinti kisebbségi választói jegyzékben szereplő választópolgár lehet. A kisebbségi választói jegyzék nem nyilvános, abba csak a választási iroda, a választási bizottság és bíróság tekinthet bele feladatainak végrehajtása érdekében. A szavazásra az e célra létrehozott, önálló szavazókörben kerül sor, melynek címéről és a szavazás időpontjáról a jegyző külön értesítést küld.


Békés, 2010. június 8.

Helyi Választási Iroda


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!