Két napon át közel 6000 rászoruló kap élelmiszersegélyt a békési önkormányzattól


Megjelent: 2010 Június 24. ( Csütörtök ) 10:22
Módosítva: 2010 Június 24. ( Csütörtök ) 14:30
Izsó Gábor polgármester nyitotta meg a mai napon azt a két napos programot, melynek keretében a békési önkormányzat összesen 8800 kg lisztet, 14.400 kg szarvacska tésztát és 2352 kg gabonás omlós kekszet oszt ki közel 6000 rászoruló részére.

A segélyosztás azáltal vált lehetővé, hogy Békés Város Önkormányzata sikeresen pályázott EU élelmiszersegélyre. A program keretében szétosztásra kerülő élelmiszer az Élelmiszerbank és az MVH közreműködésével jött létre.

A segély elszállításában Balázs László (Inter Turbo Kft) vállalkozó segített, aki ingyenesen hozta el a Vésztői telephelyről a kiosztásra kerülő élelmiszereket.


Az EU élelmiszersegély program keretében szétosztásra kerülő élelmiszersegélyt a legrászorulóbb személyek részére osztják szét.

Ebbe a kategóriába tartoznak a:

létminimum közelében élők,
kisnyugdíjasok,
hátrányos szociális helyzetű gyermekek. (Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők).
Békés Város Önkormányzata a Polgármesteri Hivatalnál rendelkezésre álló adatok alapján, ezen kívül a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ, a nyugdíjas szervezetek (5 szervezet), egyházak, civil szervezetek (Vöröskereszt, Mentalhigiénés Egyesület, KÉSZ, stb.) bevonásával állította össze a fenti jogosultsági szempontokat figyelembe véve a segélyezettek körét. A listán nem szereplő személyeknek segélyt nem lehet osztani, a szigorú elszámolás miatt, ám a 6000 fő, mely több mint 2000 családot jelent a rászorulók szinte teljes körét felöleli.

Egy fő részére: 1,5 kg liszt, 2,5 kg szarvacska tészta és 40 dkg keksz kerül kiosztásra.

Egy család részére minimum 3 kg liszt, 5 kg szarvacska tészta és 1 csomag keksz kerül átadásra.

A nagyobb létszámú családok összesen 5 kg lisztet, 8,5 kg tésztát és 1,5 kg kekszet vehetnek át.

Az élelmiszersegély programban kiosztásra kerülő élelmiszerekről szigorú, előre kiadott kiosztási adatlapokon kell az elszámolásokat a Magyar Élelmiszerbank Egyesület részére megküldeni.

A kiosztásban a Polgármesteri Hivatal Igazgatási osztályának dolgozói, a Szociális Szolgáltató Központ munkatársai vesznek részt, akiknek segítséget nyújtanak a LISZ KFT-nél alkalmazásban álló közcélú munkások, és a LISZ Kft. munkatársai. A kiosztás helyszínén az egyéb biztonsági feladatok végrehajtásában a Polgárőrség nagy létszámmal vesz részt, illetve a Rendőrség munkatársai is felügyelik a rendezvényteret.


Az élelmiszersegély osztása 2010. június 24-én (csütörtökön) 8.00-18.-00 óráig, június 25-én (pénteken) 8.00-16.00 óráig történik a sportcsarnok melletti rendezvénytéren.

KÉPEINK A SEGÉLYOSZTÁSRÓL!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!