Virtuóz békési táncosok nemzetközi sikere!


Megjelent: 2010 Június 25. ( Péntek ) 10:30
Módosítva: 2013 Március 10. ( Vasárnap ) 10:51
A Belencéres Néptáncegyüttes utánpótlás csoportja már a negyedik alkalommal vett részt a csehországi Kunovicében megrendezett "KUNOVSKÉ LÉTO" nevet viselő nemzetközi gyermek néptáncfesztiválon. - Barna Zoltán/Belencéres Alapítvány/ beszámolója a Békés Mátrixon.

Hat nemzet, 21 néptánc csoportja mérettette meg magát az idén, a XVII. alkalommal megrendezett, a világ 7. legnagyobb gyermek folklórfesztiváljaként jegyzett seregszemlén. A színpadra lépő fiataljainkat a közönség minden alkalommal hatalmas tapssal ünnepelte. Bemutatott versenyprogramukat – mely nyírségi magyar, szászcsávási cigány és mezőségi, magyarpalatkai magyar anyagot tartalmazott, - a szakmai zsűri is elismerő szavakkal és díjjal jutalmazta. A békési fiatalokat a virtuóz előadásmódjukért, a legtechnikásabban táncoló együttesként, különdíjban részesítette. A versenyben szereplő koreográfiák Mahovics Tamás művészeti vezető munkái, a színvonalas népzenei kíséretet a Suttyomba Zenekar látta el.

A fesztivál kísérő programjaiként ifi csoportunk több helységben is vendégszerepelt 20-30 perces műsorával.
Kunovicén kívül a morvaországi városban Uherské Hradištěben és a szép fürdőhelyen Luhačovicében, ahol egy kellemes délutánt is eltölthettek. Két menettáncon is felvonultak a táncosaink, ahol a városok lakóit szórakoztatták rövid táncbetéteikkel. Más táncélmények is érték fiataljainkat, egy este megtekinthették a brnoi ONDRAS hivatásos táncegyüttes műsorát, mely éppen Kunovicében vendégszerepelt. Táncosaink közül néhányan ismerősként találkoztak a brnoi táncosokkal, hiszen három évvel ezelőtt néptáncegyüttesünk az ő meghívásukra vendégszerepelt öt napon át Brnoban, az ottani városháza udvarán.
A Belencéres fiatal táncosai közül sokan most voltak először ilyen fesztiválon. Az idősebb, tapasztaltabb társaikkal együtt ők is lelkesen és fegyelmezetten képviselték hazánkat és városunkat az egész programsorozat alatt. A békésiek tánctudása a bulgár és szerb együttes figyelmét is felkeltette.

A bulgáriai táncosok jelezték, hogy a jövőben szívesen meghívnák a Belencérest a saját városukba, Várnába.

A táncoslábú ifik élményekkel tele érkeztek haza egy rövid pihenőre. Június utolsó hétvégéjén még egy szlovákiai táncfesztivál vár rájuk, az Alacsony-Tátra lábánál fekvő Helpán. Majd július első napjaiban már újra Békésen, a II. Nemzetközi Néptáncfesztivál programjaiban láthatóak a Belencéres leányai és fiai.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!