Ballagás a Dr Hepp Tagiskolában.


Az iskola-felújítással járó rendkívüli körülmények ellenére (hiszen csak a tantermek fele van még használható állapotban) a gyerekek úgy döntöttek, hogy nem a Művelődési Központban tartják a ballagást, hiszen a nyolc év emléke ide kötötte őket, ehhez a régi-új, szeretett épülethez. - Király Gyula beszámolója a Békés Mátrixon.

2010. június 19-én 89 diák búcsúzott a Békési Kistérségi Iskola Dr. Hepp Ferenc Tagiskolájában.

Iskolánk névadójának domborműve az építkezés miatt le volt takarva, ezért a nyolcadikosok képviselői az Erzsébet ligetben elhelyezett sport-emléktáblánál még a ballagás előtti napokban helyezték el koszorújukat.

9 órakor az iskolai harang szavára megindult a menet: a ballagók mosolyogva, vagy éppen könnyes szemmel énekelve járták végig a feldíszített tantermeket és folyosókat. Az idén talán még a szokásosnál is több szülő, rokon, ismerős érkezett, hogy virágot, ajándékot nyújtson át, fényképet, videót készítsen, vagy egyszerűen csak integessen a vonuló csapatnak.
Szerencsénk is volt, mert éppen az ünnepség idején nem esett az eső, így az iskola udvarán jól elfért a rengeteg ember.
A Himnusz eléneklése után Bohus Fanni köszöntötte a ballagókat és a vendégeket, majd osztálytársa, Szilágyi Erzsébet szavalata következett, mely a tanulás fontosságáról szólt:

>Tanuld meg a víztől követni utadat,
Tanuld meg a tűztől: mindből hamu marad.
Tanulj az árnyéktól őrködni éberen,
Tanulj a sziklától megállni helyeden.
Tanuld meg tőlük, hisz mindenik testvéred,
Hogy kell szépen élni és szépen halni meg.<

A ballagó nyolcadikosok nevében Duma Lilla köszönt el.
>Búcsúzunk egymástól és az iskolától. Szeptemberben már nem találkozunk a Dr. Hepp Ferenc Tagiskola évnyitóján. Szétszóródva, új iskolák ismeretlen folyosóin keressük majd saját tantermünket. Szeretnénk, ha kedves iskolánk belevésne minket szívébe. Mi örökké boldogan fogunk emlékezni itt szerzett tapasztalatainkra. Köszönjük, hogy itt tölthettük ezt a csodálatos nyolc évet.<

A távozó nyolcadikos tanulóknak útravalóként néhány gondolatot Ráczné Erdei Krisztina nyújtott át:
>Mindig tudjátok, mennyit értek, sohase becsüljétek le önmagatokat! Higgyetek eddig megszerzett tudásotokban, és legyetek nyitottak az új dolgokra! Csoda az egy tanárnak is, amikor több éven át megfigyelheti és látja, hogyan váltok magabiztosan repülni tudókká.<

Az iskola vezetősége nevében tagintézmény-vezetőnk, Deákné Domonkos Júlia mondta el búcsúzó szavait, és Hemingway versének részletével köszönt el a ballagóktól:

>Nem tudom, mit rejt a sorsod,
Mosolyt hoz-e vagy könnyeket.
Tanuld meg hát feledni a rosszat,
S őrizd meg a boldog perceket.<

Iskolánkban hagyomány, hogy minden ballagáson megjutalmazzák azokat a tanulókat, akik kimagasló eredményeket értek el tanulmányaik és a sport területén.
A 2009/2010. tanévben a Dr. Hepp Ferenc-Díjat és az Iskola Kiváló Matematikusa díjat Duma Lilla, 8.c osztályos tanuló érdemelte ki.
Az Iskola Kiváló Magyarosa díj tulajdonosa Durkó Péter, 8.c osztályos tanuló lett.
Az Iskola Kiváló Szavalója díjat Izsó Emese8.b osztályos tanuló kapta.
Az Iskola Jó Tanulója, Jó Sportolója díjat az idén két diákunk nyerte el: Rácz Klára 8.a és Őri Mónika, 8.c osztályos tanulók.
Az ünnepségen kiváló versenyeredményekért és kitűnő tanulmányi eredményükét 7 tanuló vehetett át könyvjutalmat. Tantestületi dicséretben részesült az a 17 tanuló, akik tanulmányi- és sportversenyeken, egyéb tanórán kívüli tevékenységekben kiemelkedően szerepeltek és a tanév folyamán három vagy annál több igazgató dicséretben részesültek.
Tagintézmény-vezetőnk oklevéllel köszönte meg azoknak a szülőknek a munkáját, akik az év során támogatták programjainkat, rendezvényeinket, alapítványainkat.
A ballagási ünnepélyen diákönkormányzatunk hagyomány szerint köszöntötte azokat a dolgozókat, pedagógusokat, akik 10, 15, 20, 25, 30 vagy 35 évet töltöttek intézményünkben.

Ezután városunk polgármestere, Izsó Gábor úr emelkedett szólásra. Az ünnepség díszvendége nemcsak, mint a város első embere, hanem mint nagypapa is vett részt ballagásunkon, hiszen unokája is ott vonult a búcsúzó nyolcadikosok között. Polgármester úr búcsúzókhoz szavaiban
három fontos dologra hívta fel a figyelmet: higgyenek céljaikban, legyenek kitartóak és állhatatosak, szeressék egymást, az életet és a családjukat. Ez a búcsú nem végleges, hiszen a tanulók jelentős része Békés város középiskoláiban folytatja majd tanulmányait, és a szülőváros mindig visszavárja gyermekeit akkor is, ha életük során messzire kerülnének.

Az ünnepség végén az elballagott nyolcadikos gyerekek színes léggömböket engedtek az ég felé, miközben Máté Péter Egyszer véget ér című dalát énekelték, melyet Boros István 8.d osztályos tanuló kísért szintetizátoron. És a felhők között fényesen, biztatóan ragyogott elő a nyári napsugár.

(Király Gyula)

Egyéb képek megtalálhatók a http://heppalbum.atw.hu honlapunkon.
A ballagásról szóló videó megtekinthető a http://heppvideo.atw.hu weboldalonkon.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!