Békési edző és Gyomaendrődi kajakos a Szingapúri Ifjúsági Olimpiai játékokon


Tótka Sándor a békési edző, Kovács Gábor tanítványa.

Június 25-én pénteken a Velence tavi Sukorón rendezték meg az első Ifjúsági Olimpia magyarországi válogató versenyét. Ahonnan egy női és egy férfi kajakos kvalifikálhatta magát az ötkarikás játékokra.

Az öt fordulós válogatón meggyőző fölénnyel a körös Kajak SE versenyzője Tótka Sándor harcolta ki az olimpián való részvételt. Legfiatalabb versenyzőként meggyőző fölénnyel utasította maga mögé az egész mezőnyt. Így augusztus végén ő képviseli egy személyben férfi kajakosként hazánkat az olimpián.
Emellett Sándor serdülő versenyzőként kijutott a moszkvai Ifjúsági Európa Bajnokságra is, ami július végén kerül megrendezésre.

Edzője: Kovács Gábor


Az olimpiáról néhány szó:

Ifjúsági Olimpiai Játékok

Az Ifjúsági Olimpiai játékokat (YOG) az olimpiai játékok „fiatalabb” változatának szánják, és 14-18 év közötti fiatalokat vonultat fel.
Ennek az eseménynek az ötletét 2001-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge vetette fel.
A 2007 júliusában megtartott quatemalavárosi 119. közgyűlésén a NOB engedélyezte a játékok megrendezését.
Az ifjúsági olimpia célja, hogy erősítse az olimpiai eszmét; meghatározó vonzerőként jelenjen meg a fiatalok számára; oktató- és nevelő hatást váltson ki ; életforma modellt ajánljon.
Az első két pont különösebb magyarázat nélkül is érthető. Az oktató és nevelő hatástól az olimpiai mozgalomban azt várják, hogy a sport a gyerekeknek hasznos elfoglaltságot, pozitív programot ad, segíti társadalmi integrációjukat, s a személyes nemzetközi kapcsoltok kialakulása révén nagyobb empátiára lesznek képesek más nemzetek gyermekei iránt. Az életforma modell pedig nem más, mint olimpikonként élni: sportembernek lenni, s a mindennapokban is megtartani a tisztességes küzdelem eszményét.
A YOG időtartama rövidebb, mint a „nagy” olimpiák: a nyári verseny 12, a téli maximum 9 napig tart.
A létszámot is korlátozzák: a NOB maximum 3500 sportoló és 875 tisztviselő részvételét engedélyezi a nyári játékokon, míg a téli játékokra 970 atlétára és 580 hivatalnokra számítanak.
Minden résztvevő országnak legalább négy résztvevőt kell indítani.
Az Ifjúsági Olimpiát abban a huszonhat sportágban kell megrendezni, amelyek a 2012-es londoni nyári játékok programján is szerepelnek.
Az egyes sportágakon belül a résztvevők számáról, illetve a kvalifikációs rendről az adott szakszövetségeknek kell dönteni, de a rendezési jogot elnyerő város is tehet javaslatot a sportágakra.
Az oktatás és a kultúra fontos pillére az Ifjúsági olimpiai játékoknak.
A résztvevők szállás költségeit a NOB állja, a házigazdákat a versenyek rendezési költségei terhelik.
Minden rendezőnek garanciát kell vállalnia, hogy a NOB 205 tagországának képviselői valamennyien beutazási engedélyt kapnak.
Az egyelőre nem tisztázott, hogy a marketing- és televíziós jogdíjakból milyen arányban részesedik a rendező város.
Az első nyári játékok rendező városa Szingapúr lesz 2010-ben, míg az első téli játékokat Innsbruck rendezheti 2012-ben.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!