Egyedüli magyar csoportként egy szlovák néptáncfesztivál gálaműsorában


Megjelent: 2010 Július 6. ( Kedd ) 15:43
Módosítva: 2013 Március 10. ( Vasárnap ) 10:52
A Belencéres Néptáncegyüttes június 28-án érkezett haza az újabb külföldi szerepléséről. Egy podbrezovai néptáncegyüttes meghívására három napot töltöttek a táncos fiatalok északi szomszédunknál, Szlovákiában. - Barna Zoltán(Belencéres Alapítvány) cikke a Békés Mátrixon!

Az Alacsony – Tátra lábánál fekvő Hel’pa falucska festői szépségű szabadtéri színpadán az idén már a 45. alkalommal rendezték meg a régió legnagyobb néptáncfesztiválját.

A békési táncosok erre a rendezvényre kaptak meghívást egyedüli külföldi csoportként. Amíg az ifik vasárnap napközben a falu különböző pontján, köztük a falu főterén szórakoztatták tánctudásukkal helyi lakosokat, addig a nagycsoport Mahovics Tamás művészeti vezető irányításával a délutáni gálára készült, a hegyoldallal szemközt felállított és nemrégiben felújított színpadon.

Ebéd után elkezdődtek a gyermekcsoportok bemutatói. Ezt követően a két napos rendezvény lezárásaként a gálaműsor felvonultatta a helyi régió folklórjának színe-javát. Az időjárás is a kegyébe fogadta a rendezvényt, így a gyönyörű környezetbe ágyazott nézőtéren kb. 1000 ember gyűlt össze, hogy megtekintse a szlovákiai felnőtt népténcegyütteseket és közöttük az egyedüli külföldiként meghívott, önálló műsort adó Belencéres Néptáncegyüttest is.

A békésiek táncait vastapssal jutalmazta a lelkes közönség. A rendezvényt, mint jelentős eseményt, a Szlovák Televízió is rögzítette.

Magyar kultúránkat és néptáncegyüttesünket szeretettel fogadták a szlovák emberek, hiszen a Belencéres hosszú évek óta példás kapcsolatokat ápol az ottani régió táncegyütteseivel. Szombat délelőtt egy lovas és fogathajtó versenyre látogatott el a csoport, ahol a rendezvényt magyar folklór műsorral színesítette a Belencéres Néptáncegyüttes és a Suttyomba Zenekar.

Szombaton délután még egy kis kirándulásra is sor kerülhetett. A csoport a Chopokra, az Alacsony – Tátra második legmagasabb csúcsa felé indult. Sikerült a felhők aljáig feljutni, de a hatalmas szél miatt nem túrázott tovább a csoport. A látvány, a lanovkázás és a hegyi kaland így is nagy élmény volt az alföldi fiataloknak. Az időjárás jóvoltából sikerült a szabadidőt a jó levegőn aktívan eltölteni.

A 45 fős békési csoport Szlovákiából is élményekkel gazdagon érkezett haza. A Szlovákiában eltöltött néhány nap a két nép kölcsönös tiszteletének jegyében zajlott.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!