Gyebnár Éva negyedik a Balaton Szupermaratonin


Gyebnár Éva, a Békési DAC versenyzõje, élete elsõ ultramaratoni versenyén indult, a március 19 és 22 között megrendezett Balaton Szupermaratonin.

Éva már általános iskolás kora óta fut, középiskolásként 800 méterre készült. Majd az idő teltével egyre hosszabb távokon indult.

Többször versenyzett a Bécs-Budapest és az Arad – Békéscsaba szupermaratonikon váltóban. 2009-re készült fel annyira, hogy most már egyéniben is vállalkozott egy ilyen versenyre.

A Balaton körbe futását – 194,5 kilométer – négy szakaszban kellett teljesíteni. Itt most a napi krónikákat írjuk le.

1. nap

A Siófok-Fonyód közötti 46, 8 kilométeres szakasszal kezdetét vette a 2. BSI Balaton Szupermaraton. 115 egyéni induló, 19 páros és 80 csapat vágott neki a négy napos Balaton körüli ultrafutó versenynek. Az időjárás a baljós előrejelzések ellenére megkegyelmezett a futóknak, 5 fokban indultak neki a kilométereknek. Az útvonal végig a magyar tenger partján haladt, szinte karnyújtásnyira a hullámzó tótól. Évi a szakaszt 4 óra 56 perc alatt teljesítette, amely a kilencedik helyhez volt elég. Egy kicsit óvatosan kezdett, de idejével elégedett volt.

2. nap

A 2. BSI Balaton Szupermaraton második napján, a Fonyód-Szigliget közötti 52,9 kilométeres szakaszt teljesítették a futók. A fonyódi rajt 10 órakor, 7 fokos időben történt, a nap folyamán később azonban az időjárás nem volt mindig kegyes a futókhoz. Hózápor, viharos ellenszél, sőt jégeső is nehezítette a távot. Évi is átázva, kimerülten ért célba. Ideje 5 óra 27 perc, amivel feljött a nyolcadik helyre. Ez a szakasz volt legnehezebb számára, de az esti pihenés jót tett és másnap ismét frissen tudott rajthoz állni.

3. nap

Március 21-én Badacsonyból rajtolt el a mezőny, kiegészülve a maraton+ indulóival. A futókra 43,1 kilométer teljesítése várt ezen a napon, hogy elérjék a napi célt, Balatonfüredet. Az időjárás ezúttal szebbik arcát mutatta, viszont a széllel és pálya domborzatával küzdeniük kellett a futóknak. Az egyéniek, ezen a napon már elérték a 100. kilométerüket, a célba érkezve pedig már 140 kilométernél is több volt a lábukban. Évi ezen a távon teljesített legjobban. Nagyon jól érezte magát, lényegében holtpont nélkül futotta végig a szakaszt. Ideje 4 óra 6 perc, amivel feljött az ötödik helyre.

4. nap

Március 22-én negyedik napjához érkezett a verseny. Az egyéni, páros és váltós szupermaratonisták reggel Balatonfüredről vágtak neki az utolsó etapnak. A futókra 51,7 kilométer megtétele várt, hogy elérjék Siófokot, és ezzel megkerüljék a Balatont. Évi lába az utolsó szakaszon végig fájt, de így is sikerült egy helyet előre lépnie. Így összesítve a negyedik lett. Ideje 5 óra 1 perc, a négy nap összideje 19 óra 31 perc lett.

A következő feladat Cipruson vár rá. Mivel rendőrlány, a mezei rendőr Európa Bajnokságon indul a magyar válogatott tagjaként. Azután az Arad – Békéscsaba szupermaratoni következik, ahol sok békési atléta társával együtt áll rajthoz.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!