Gyalogosok, Kerékpárosok!


Az új Ady utcai körforgalom átadása némileg módosítja a kerékpárosok és a gyalogosok megszokott közlekedési rendjét, hiszen a lakosoknak meg kell kissé változtatniuk közlekedési szokásaikat és fokozottabb figyelemmel kell kezelniük az új közlekedési normákat.

Izsó Gábor polgármester a Békési Rendőrkapitányságot kérte meg, hogy tájékoztatót adjon ki, mely segítséget nyújt a közlekedési szabályok betartásához.

TÁJÉKOZTATÓ

A kerékpárosokra vonatkozó helyes közlekedési magatartások a kijelölt gyalogátkelő helyeknél a következőek :

Békésen a Kossuth úton lévő körforgalom előtt a kijelölt gyalogátkelőhely mellett elhaladó kerékpárút esetében - mivel az úttest mindkét oldalán „Állj elsőbbségadás kötelező” (STOP) tábla van kihelyezve - ezért ott minden esetben meg kell állnia a kerékpárral közlekedőknek, és elsőbbséget kell adnia a forgalomban résztvevő többi járműnek. Amennyiben eleget tett ennek a kötelezettségének és meggyőződött arról, hogy az áthaladás biztonságos, megkezdheti az átkelést az úton.

A KRESZ nem tiltja az útesten való áthaladást a kerékpárosoknak az úttest kerékpáros közlekedés céljából útburkolati jellel megjelölt területén, azonban a kijelölt gyalogos átkelőhelyet erre a célra nem szabad igénybe venni.

Amennyiben gyalogosan akarja folytatni az útját úgy, hogy a kerékpárját áttolja, akkor azt csakis a kijelölt gyalogos átkelőhelyen teheti meg, nem pedig mellette az úttest kerékpáros közlekedés céljából útburkolati jellel megjelölt területén, mert így a közlekedésben betöltött szerepe gyalogosnak minősül.

Fontos kiemelni, hogy a gyalogosokra más szabályok vonatkoznak mint a kerékpárosokra.
A gyalogosoknak elsőbbségük van a kijelölt gyalogátkelőhelyen, míg a kerékpárosoknak nincs az úttesten való áthaladáskor, ezért a kerékpárral való áthaladáskor a megállást követően is meg kell győződni az esetleges elsőbbségadási kötelezettségről.

Ott, ahol „kerékpárút vége” jelzőtábla van kihelyezve - egyes esetekben „elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblával együtt - szintén elsőbbséget kell biztosítani a kerékpárral, de a biztonságos áthaladáshoz ezekben az esetekben is javasoljuk a megállást.

Ilyen csomópont például a Múzeum köz Széchenyi térrel való találkozása, és OTP előtti útszakasz.


Miután eleget tett az elsőbbségadási kötelezettségének (akkor is ha nincsen „elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla kihelyezve), és meggyőződött arról, hogy az áthaladás biztonságos, megkezdheti az átkelést az úton. Amennyiben gyalogosként, vagy kerékpárosként kívánja folytatni az útját, úgy a fentiekben leírtakat értelemszerűen alkalmazni kell.

A Széchenyi tér Múzeum köz csomópontjában nincs jelzőtábla kihelyezve, így a Református Templom felől a Múzeumköz felé, a Petőfi úton való áthaladáskor a helyes közlekedési magatartás a következő.
Ezen a helyen virágládával és egyéb látható fizikai eszközzel le van zárva az út, így az nem útkereszteződés. A kerékpárral meg kell állni és elsőbbséget kell adni a Petőfi úton közlekedő járműforgalomnak. Miután ennek eleget tett és meggyőződött arról, hogy az áthaladás biztonságos, megkezdheti az átkelést kerékpárosként az útburkolati jellel megjelölt területen. Amennyiben gyalogosan akarja folytatni az útját, úgy fentiekben leírtak az irányadóak.

Ott, ahol nincs jelzőtábla kihelyezve valamint sem kerékpárút, sem kijelölt gyalogátkelőhely nincs felfestve az úttestre, a kerékpárosnak és a gyalogosnak is meg kell állnia, majd elsőbbséget kell adnia az úton közlekedőknek. Amennyiben meggyőződött arról, hogy az áthaladás biztonságos, megkezdheti az átkelést az úton kerékpárosként és gyalogosként is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!