A Helyi Választási Iroda Tájékoztatója


Megjelent: 2010 Július 27. ( Kedd ) 14:29
Módosítva: 2010 Július 27. ( Kedd ) 16:25
A részletek:

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA TÁJÉKOZTATÓJA

A Köztársasági Elnök a 204/2010.(VII.16.) KE. határozatával a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választása időpontját 2010. október 3-ra (vasárnapra) tűzte ki.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 10. § (2) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:

„A két vagy több szavazókörrel rendelkező településen a helyi választási iroda vezetője kijelöli azt a szavazókört, ahol azok a választópolgárok szavazhatnak, akiknek lakcíme a lakcímbejelentésre vonatkozó jogszabály értelmében csak az adott település megnevezését tartalmazza, illetőleg akik igazolással rendelkeznek. Ha a településen két vagy több választókerület van, a helyi választási iroda vezetője az általa kisorsolt választókerületbe tartozó szavazókört jelöl ki.

A szavazókör kijelöléséről szóló döntést a választás kitűzését követő 5. napig az Országos Választási Bizottság internetes honlapján és a helyben szokásos módon közzé kell tenni”.

A fenti rendelkezések alapján a helyi választási iroda vezetője az alábbi szavazókört jelölte ki:

13. számú szavazókör – Eötvös József Általános Iskola Békés, Jantyik M. u. 21-25.

A választópolgár lakóhelyén vagy – ha lakóhelye mellett legkésőbb a választás kitűzését megelőző 30. napig tartózkodási helyet is létesített – bejelentett tartózkodási helyén választhat.

A tartózkodási helyen csak igazolással lehet szavazni, melyet személyesen legkésőbb 2010. október 1-én 16.00 óráig lehet kérni a HVI vezetőjétől, postai úton ajánlott levélben pedig úgy kell kérni, hogy az legkésőbb szeptember 28-ig megérkezzen a helyi választási iroda vezetőjéhez.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény rendelkezései alapján Békés városban a választókerületek száma: 8 (nyolc), a korábbiakban megállapítotthoz képest kettővel csökkent.
A helyi választási iroda vezetője által megállapításra került a nyolc egyéni választókerület, melynek területi leírása és a szavazókörök címe megtekinthető Békés város honlapján (www.bekesvaros.hu/önkormányzat/valasztas), és a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján (Békés, Petőfi u. 2. sz.).

Csökkent a megválasztható képviselők száma is: 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum szerezhető meg, összesen 11 fő a képviselők száma.

A megállapított 8 egyéni választókerület alapján kialakításra kerültek a szavazókörök is, melynek száma szintén kevesebb, összesen 16 szavazókörbe kerültek beosztásra a választópolgárok.

Felhívjuk a választópolgárok figyelmét, hogy az értesítő tartalmazni fogja, hogy ki melyik szavazókörbe tartozik és a szavazóhelyiség pontos címét is, melyre fokozottan figyeljenek oda.

Az érvényes jelöléshez szükséges ajánlások száma:

 Egyéni választókerületi képviselőjelölt az, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 %-a jelöltnek ajánlott.

 Polgármesterjelölt az, akit a település választópolgárainak 2 %-a, de legalább 300 választópolgár jelöltnek ajánlott.

A választópolgárok részére az értesítő és ajánlószelvények postázása 2010. augusztus 16-19. között történik.

Jelöltet ajánlani 2010. augusztus 19-től szeptember 3-ig lehet.

A választással kapcsolatos további tudnivalókról folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot.

Békés, 2010. július 20.

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!