Egy kölyökgólya szokatlan életstílusa!


A cikk szerzője: Szabados Erika, az ESÉLY” Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület tagja.

Békés főterén az elmúlt napokban szokatlan eseményre figyeltek fel az emberek. Sokan alig akarnak hinni a szemüknek, amikor hol a bevásárló üzletek parkolóinál, hol pedig a forgalmas Kossuth út kellős közepén megpillantanak egy nyugodtan sétáló gólyát! Vannak, akik megszánják élelemmel, így emiatt napról-napra szelídebb és már attól se ijed meg, ha egészen közel merészkednek hozzá a kíváncsi emberek.

Újabban már a piaci felbukkanásairól is érkeznek bejelentések. Furcsa módon eddig mindössze csak néhány embernek engedte meg azt, hogy megsimogassák.

Különös kialakulófélben levő ember és állat közötti kapcsolatnak a kezdete ez, de sajnos az emberi természet túl veszélyes a számára! Nem mindenkinek a segítő szándék jut az eszébe a madár láttán. A néhány évvel ezelőtt elhalálozott „Rudi” névre hallgató szelíd természetű gólya, aki oly barátságos volt velünk, emberekkel, és örök hírnévre tett szert azáltal, hogy a Duzzasztóhoz járt kunyerálni halat a horgászoktól, most úgy tűnik, hogy egy hasonló életvitelű gólyával gazdagodtunk!

Nagyon ritka esetnek mondható az, ha valami oknál fogva egy gólya szelíddé válik.

Ez az önálló életet még éppen csak kóstolgató, fészkéből nemrég kirepült (négy hete) fiatal madárnak nincsen igazi veszélyérzete, nem igazán tudja azt, hogy az emberi közegben ezernyi veszély leselkedik rá. A szokatlan életvitele mondhatni igazi sikertörténetnek bizonyul.

Ahol ő váratlanul felbukkan, az emberek nem győzik csodálni. Szemmel láthatóan az emberek között remekül érzi magát. Határtalanul merész és bátor! Olyan lépéseket tesz, amivel egyre jobban felhívja magára a járókelők figyelmét. Úgy tesz, mintha természetes dolog lenne az, hogy az élelmet a parkoló gépkocsik között, vagy a járdán, vagy éppen az útpadkán kell keresgélni. Valóságos nézőközönsége akad, amikor a kedve játékosra fordul. Becsületre méltó elszántságát mi sem bizonyítja jobban, hogy nemegyszer már városunk új körforgalmánál landolt!

A legveszélyesebb közlekedési ponton komótosan sétálgat, és érthetetlenül bámul a gépjárműkre, amikor a gépkocsivezetők hangosan ledudálják.

Nem mindennapos a látvány, de mindig tartsuk azt szem előtt, hogy ő vadmadár! Tartsuk meg a tisztes távolságot, mert soha nem lehet tudni azt, hogy milyen ösztönök vezérlik éppen az adott pillanatban!

Könnyen nagyon veszélyessé tud válni, ha úgy érzi, hogy nincsen biztonságban, vagy zavarja a közelségünk. Ez az ártatlannak tűnő fiatal madár hegyes, hosszú csőrével röpke másodpercek alatt komoly és erőteljes ütést tud mérni bármely testrészünkre! Csőrével kitűnően és igen gyorsan tud célozni. Elégedjünk meg azzal, hogy távolabbról gyönyörködjünk benne.

Fiatal fajtársai a fészkekben még csak a repülés mozzanatait tanulják, ő viszont már különös életvitelével hihetetlen hírnévre tett szert a városban.

Minden úton közlekedő legyen nagyon elővigyázatos vele, és LASSÍTVA, óvatosan kerülje ki a madarat!

„ESÉLY” Állat- és Természetvédő

Közhasznú Egyesület


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!