A Helyi Választási Bizottság közleménye:


A kisebbségi önkormányzati választásról:

BÉKÉS VÁROS HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGA
5630 BÉKÉS, PETŐFI U. 2. SZ. TEL: 66/ 411-011, FAX: 66/411-230


Békés Város Helyi Választási Bizottságának
1/2010.(VIII.4.) számú
H A T Á R O Z A T A


Tárgy: A cigány, német, román és szlovák kisebbségi önkormányzati választások kitűzése.

Békés Város Helyi Választási Bizottsága (a továbbiakban: Választási Bizottság) Békés Városban 2010. október hó 3. napjára tűzi ki a cigány, német, román és szlovák kisebbségi önkormányzati választásokat.

Jelen határozat ellen bármely választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, illetőleg az ügyben érintett jogi személy – jogszabálysértésre hivatkozással, illetve a Választási Bizottság mérlegelési jogkörben hozott határozata ellen – fellebbezést nyújthat be. A fellebbezést a Békés Megyei Területi Választási Bizottsághoz kell címezni, de a határozatot hozó Választási Bizottságnál (5630 Békés, Petőfi u. 2.sz.) kell benyújtani, úgy, hogy az a jelen határozat meghozatalától számított kettő naptári napon belül megérkezzen.

I N D O K O L Á S

A kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló 2005. évi CXIV. törvény (a továbbiakban: Kökv.Tv.) 5. §-a értelmében a kisebbségi önkormányzati választást akkor kell kitűzni, ha a településen a kisebbségi választói névjegyzékben szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30-at.
A kisebbségi választói jegyzékbe történő felvétel során Békés városban 876 választópolgár cigány, 47 választópolgár német, 36 választópolgár román, 46 választópolgár szlovák kisebbségi jegyzékbe kérte felvételét.
A Kökv. Tv. 3. § (1) bekezdése értelmében a települési kisebbségi önkormányzati képviselők választását négyévenként, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napján kell megtartani.
A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (továbbiakban: Ve.) 115/C. §-a szerint a települési kisebbségi önkormányzati képviselők választását a szavazást megelőző 55. napig kell kitűzni.
Tekintettel a fenti jogszabályi rendelkezésekre a Választási Bizottság a rendelkező részben foglaltaknak megfelelően döntött.
A Választási Bizottság hatáskörét a Ve. 115/I. § (6) bek. a) pontja biztosítja.
A Választási Bizottság határozatát a Ve. 29/B. §-a alapján hozta, a fellebbezés lehetőségét a Ve. 79. §-a alapján biztosította.
Békés, 2010. augusztus 4.

Palatinus Pál sk.
Elnök
Közzétéve:
- Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján
- Békés Város honlapján (www.bekesvaros.hu)


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!