Augusztusban sem pihentek a Belencéres kis táncosai


Megjelent: 2010 Augusztus 14. ( Szombat ) 21:52
Módosítva: 2013 Március 10. ( Vasárnap ) 15:02
Barna Zoltán (Belencéres Alapítvány( beszámolója a Békés Mátrixon:

A Belencéres Néptáncegyüttes legfiatalabb táncosai augusztus elején több napra elővették és magukra is öltötték a próbaruhájukat. A Belencéres Alapítvány szervezésével jutottak el Nagykálló-Harangodra, ahol az idei év tánctáborát rendeztük meg. Azt szerettük volna, ha a jövő tanév nyírségi táncanyagának alapozását valahol a helyszínen kezdik meg a gyerekek, mindjárt megismerkedve a helyi szokásokkal és hagyományokkal. Így esett a választásunk az idén már a XXVI. alkalommal megrendezett TÉKA Népművészeti tábort is befogadó harangodi helyszínre. Ez a Nagykállótól távol eső csendes és szép környezetben lévő tábor egyaránt megfelelő terepet biztosított a munkához, tanuláshoz és a kikapcsolódáshoz is. A napi két (2-3 órás) táncpróbák között és után jutott idő a játékra, szórakozásra, a helyi népszokások megismerésére, népi játékok tanulására és gyakorlására, valamint vetélkedők rendezésére is.

A nyírségi táncok alapozása mellett, pihenésképpen a kislányok hajfonásokat tanultak, a fiúk botot faragtak, majd bottal játszható eszközös népi játékokat gyakoroltak. Közben jutott idő népdalok tanulására is. A szakmai programokat Mahovicsné Ladányi Anita és Mahovics Tamás békési néptáncpedagógusok vezették.

Eljutottak a gyerekek a helyi strandra is, ahol jó volt felüdülni a medencékben a napi táncpróbák után. Fáradhatatlanul vetették magukat a vízbe, hogy néhány órai pancsolás után a táborban egy esti játékos-ügyességi vetélkedőn mérjék össze a sebtében összeszerveződött csapatok a tudásukat, ügyességüket.

Egy este Borsiné Sveda Anita jóvoltából a gyerekek kipróbálhatták a kemencés kenyérlángos készítésének és sütésének technikáját is, melyet szintén nagyon élveztek és a lángosok is jól sikerültek, finomak voltak.

Hazautazás előtt, az utolsó délutánon a csoport látogatást tett a Nyíregyházi Állatparkban is, ahol több órán át gyönyörködhettek a különleges állatokban és az új építményekben.

Az a néhány Nagykálló-Harangodon töltött nap sikeresnek tekinthető, mert minden résztvevő gyarapíthatta tudását és közben még jól is érezte magát.

Fontosak ezek az alkalmak az utánpótlás nevelésében, hiszen a közös élmények erősítik a csoportösszetartást. Reményeink szerint néhány év múlva ez az utánpótláscsoport is bekapcsolódhat a Belencéres Néptáncegyüttes - jelenleg már szép eredményekkel büszkélkedő - nagyobb csoportjainak munkájába.

Barna Zoltán

Belencéres Alapítvány


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!