Közönségsiker a csabai zárókiállításon


( A XX. Csuta Nemzetközi Művésztelep)

A XX. Csuta Nemzetközi Művésztelep megnyitóján, július 31-én a galéria nagytermében az ajtók feletti angyalka-szobrok nem titkolt örömmel olvashatták a nyitókiállítás címét: „Az angyal, a kereszt és a kapcsolat”. Negyvenhét művész ötvennégy festménye és grafikája igazolta, hogy a Csuta művésztelepeken pompás alkotások születtek. Köszöntőt Izsó Gábor polgármester mondott (Boldogság és büszkeség, hogy Békésen ilyen tárlatok nyílnak”), Szepes Hédi művészettörténész szakmailag tett elismerő koronát a sikerekre, a fővédnök Tuza Béla pedig bejelentette, hogy a békéscsabai zárókiállítás mottója „a kor” lesz, ki hogyan látja és gondolja.

Egy hét után a zárókiállításra gyülekeztek a művészbarátok a Jankay Galéria kortárs termében. Általános volt a vélemény, hogy az év egyik legjobb tárlatát látjuk, erről beszélt Simonyi András volt washingtoni nagykövet is. Voltunk vagy kétszázan, de százötvenen biztos. A Csuta művésztelep híre nem akármi. Hogy ez a „kor művészete”, hogy a békési nemzetközi művésztábor a Dél-alföldön a párját ritkítja. És hát a képek! Mély gondolatiság, könnyed líra ha a művész éppen úgy gondolja. A spanyol Paco Ariza Nyitott világa egy hatalmas, középkori (?) kőkapun vezet a zöld hangulatú mezők felé: a bátrak útja. A romániai Takács Mihály Békéscsaba című képe a harsogó derű villogó színeivel a jelenbe kalauzol, az üzbég Adilov Alim szomorú, magányos nőalakja viszont kortalannak tűnik... A terem tengelyében az olasz Matteo Massagrande A kor jelzésű, hatalmas táblaképe: egy háromtörzsű, sokszáz éves fa, nyíló virága alant. Ki tudja mire gondol, az őserőre talán és a szépség hallhatatlanságára? Várkonyi János Múló időt fest egy öreg párral, Bende Róbert tiszta arcú leánygyermeke elmerengve néz az idő után vagy elé. Szeverényi Mihály Genezise (a világ teremtése) a „csodák csúcsa”, a zöldreményű hit, szintúgy kortalanul.

A megnyitón az Urban Dance Theatre hip-hop táncosai akrobatizáltak, Csuta György pedig átvehette Békés város díját, a Pro arte Beksiensis-t. A hírek szerint decemberben a budai San Marco Galéria látja vendégül a művésztelep kiállítását. Gratulálunk!

Sass Ervin


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!