Aranyos Karacsos(ok)


Karacsos kosáresõ, jutalma „aranyesõ”!

Március 30-31-én zajlott Mezőberényben a IV. korcsoportos (7-8. osztály) kosárlabda diákolimpia Békés megyei döntője, amely szép békési sikerekkel zárult.

Az őszi selejtezők és tavaszi visszavágók után a lányoknál és a fiúknál is csoportelsőként végeztek a Békési Kistérségi Általános Iskola Karacs Teréz Tagintézmény kosárlabdázói. A megyei döntőbe 4-4 együttes jutott.

A lányok elődöntőbeli ellenfele, a Gyula feladta a mérkőzést, így Balog Vilmos tanítványai a Mezőberény-Bélmegyer Kistérségi Iskola címvédő együttesével találkoztak. A szerepeltetési szabályok különlegessége miatt igen érdekesen alakult a döntő.(Azok a játékosok, akik az első negyedben a pályán voltak, nem szerepelhetnek a 2. negyedben.)

Az első negyed 19: 3-as mezőberényi sikerrel zárult. A második negyedet a karacsosok nyerték 25: 6- ra, így a félidőre 3 pontos előnnyel érkeztek. A harmadik negyed végére 38: 37-re átvette a vezetést a Mezőberény. Következett a mindent eldöntő 4. negyed, amelyben 5 percig (10 perces egy negyed) nem esett kosár. Ezt követően megtáltosodtak a békésiek 14: 4-es negyedet produkáltak az utolsó 5 percben, így a végeredmény 51: 42 a Karacs Teréz Tagintézmény javára.

Ezzel a 2008/2009. év megyei diákolimpiai bajnoka leány kosárlabdában a Békési Kistérségi Iskola Karacs Teréz Tagintézménye lett.

A győztes csapat: Szeverényi Beáta, Taró Gabriella, Balog Emese, Szőke Csenge, Szatmári Angelika, Balog Tünde, Kelemen Cintia, Vetési Ágnes, Veres Kata, Szabó Orsolya, Csontos Nikolett, Kovács Bettina. Edző: Balog Vilmos.

A fiú csapat is csoportelsőként érkezett a négyes döntőbe, így a másik csoport 2. helyezettjével, a Békéscsabai József Attila Általános Iskolával játszották az elődöntőt.

Bányai Péter tanítványai nem sok esélyt adtak ellenfelüknek. A félidőben 49: 13 arányban vezettek a Karacsosok. A szabályok értelmében az első félidőt végig kell játszani, de ha a második félidőben a két csapat között eléri a különbség a 40 pontot, akkor a vesztésre álló együttest leléptetik, a mérkőzés végetér. Nos, a második félidő alig 15 másodpercig tartott, ugyanis ennyi idő kellett a békésieknek, hogy 53: 13-ra alakítsák az eredményt.

A másik ágon a Mezőberény is biztosan győzte le ellenfelét, így a fiúknál is Mezőberény – Békés döntő alakult ki. Érdekesség, hogy a csoportmérkőzések során is egymás ellen játszott a két csapat. Ott a békésiek voltak jobbak. A döntő az viszont egészen más! Ráadásul Mezőberényben!

A találkozó utolsó negyedéig fej-fej mellett haladtak a csapatok 1-1 pont különbséggel. A hajrára elfáradtak a hazaiak, így végül Vámos Laciék diadalmaskodtak 15 pontos győzelemmel.

A fiúknál Békés megye diákolimpiai bajnoka kosárlabdázásban a Békési Kistérségi Iskola Karacs Tagintézménye.

A bajnokcsapat: Vámos László, Molnár Tamás, Garbár Balázs, Hortobágyi Viktor, D. Nagy Márton, Szöllősi Roland, Szöllősi Bence, Tóth Bence, Molnár Ákos, Pataky Ádám, Nagy Csaba, Szabó Krisztián, Kopanyicza András, edző: Bányai Péter.

Folytatás az országos elődöntőben. A lányok Békésen rendezik az országos versenyt, a fiúk Csongrád megyébe utaznak május elején.

Takács János


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!