Hátrányos helyzetű testvérvárosi gyerekek Békésen


A szegénység és a kirekesztettség elleni küzdelem európai évében az „Európa a polgárokért 2007-2013” program keretén belül mintegy másfél millió forintnak megfelelő eurot igényelt és nyert Békés. Szeptember 5-től egy héten át hátrányos helyzetű gyermekeket lát vendégül a város mindkét testvértelepüléséről, a romániai Gyergyószentmiklósról és a szerbiai Magyarittabéről.

Mezei János gyergyószentmiklósi és Szakál Ferenc magyarittabéi polgármester köszönetét fejezte ki Izsó Gábor békési polgármesternek, hogy a pályázat révén lehetővé válik a nehéz helyzetben lévő családok gyermekei számára az egy hetes békési kirándulás és tanulás.

A programban részt vevő általános iskolás gyermekek és pedagógusaik a szeptember 10-12. között megrendezésre kerülő XII. Madzagfalvi Napokkal zárják majd itt tartózkodásukat. A romániai, a vajdasági és a békési pedagógusok együttműködve dolgozzák ki az angol nyelvi képzés feladatait. Napközben a Békési Kistérségi Iskola három tagiskolájában ülnek be a gyermekek a békési iskolapadokba, délutánonként a szituációs nyelvi képzés mellett három békési civil szervezet, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület, a Békés és Környéke Biokultúra Egyesület és a „Nefelejcs” Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület is részt vállal a programok gazdagításában.

Lesz városbemutató séta, óriáspalacsinta sütés és kézműves foglalkozás. A Madzagfalvi Napok kulturális, sport és hagyományőrző eseményei révén teljes képet kapnak majd a tábor résztvevői Békés életéről, sajátosságairól.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!