105 évvel ezelőtt halt meg gimnáziumunk egykori igazgatója, Osváth Ferenc. Rá emlékezünk.


Molnár Alexandra megemlékezése

Osváth Ferenc, aki oly sokat fáradozott az iskola nyolcosztályúvá fejlesztésén és az új épület megépítésén, még megérte annak felavatását. A felavató ünnepet 1903. október 21-én tartották meg. Az építés történetét Osváth Ferenc igazgató ismertette. Beszédében hangsúlyozta, hogy nem fejedelmi kegy, nem bőkezű patrónusok áldozatkészsége hozta létre ezt az intézményt, hanem az egyszerű jobbágyok művelődés utáni vágya, és a bennük munkálkodó hazaszeretettel párosult élő hit. Sajnos pár év múlva, 1905 szeptemberében váratlanul elhunyt. Osváth Ferenc 1848-ban született Debrecenben köznemes családból. Tanulmányait ugyanitt végezte, mint esküdtfelügyelő.1867-74 között itt is tanított, majd a békési gimnázium tanárává választván, városunkba jött és 32 évig állott az iskola szolgálatában, 1885 óta mint igazgató.

32 éven keresztül volt intézetünknek fáradhatatlan, buzgó, igazságos, méltányos tanára, kit növendékei szerettek és tiszteltek. Legnagyobb előszeretettel a latin nyelvnek az alsóbb osztályokban való tanításával foglalkozott., a növendékek az ő vezetésével ezen osztályokban oly biztos alapot nyertek, hogy arra később szilárdan építhettek.

Lelkes tanára volt hazánk történelmének, tanításai nyomán, a hazaszeretet lángjai gyulladtak fel ifjú hallgatói szívében.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!