A Köztársasági elnök köszöntötte Tótka Sándort és edzőjét a békési Kovács Gábort!


Schmitt Pál Köztársasági elnök fogadta a vendégeket, meghívottak között volt még Egerszegi Krisztina, Gyulay Zsolt többszörös Olimpiai Bajnokok, akik végig követték Singapurban az eseményket!

Már a nyitány ünnepi hangulatot teremtett. Az Ifjúsági Olimpián érmet nyert, takaros magyaros egyenruhát viselő fiatalokat, akik a Sándor Palota erkélyén sorakoztak fel, a vendéglátó Köztársasági elnök, valamint Egerszegi Krisztina és Gyulay Zsolt fővédnökök és Molnár Zoltán csapatvezető mellett, katona zenekar köszöntötte. Majd, amikor a pattogó induló dallamaira a zenekar hölgy tagjai táncra perdültek, zúgott a taps..

A Sándor Palota Tükör termében gyülekező fiatalokat azután a Köztársaság elnöke, Schmitt Pál köszöntötte.

"Történelmi esemény tanúi vagyunk. Az első alkalommal megrendezett Ifjúsági Olimpián sikerrel szerepelt fiatal versenyzőket köszöntjük, akik tizenöt millió magyar embernek szereztek örömet" – kezdte beszédét Schmitt Pál.
Majd hangoztatta:
" Úgy jöttetek haza, hogy eskütöket megtartva, tisztán készültetek, tisztán versenyeztetek, és legjobb tudásotokkal azon voltatok, hogy dicsőséget szerezzetek kis hazánknak. Mostantól kezdve olimpikonok, érmesek vagytok, egyesek aranyérmet is nyertek és ezzel példaképpé váltatok, akikre fel fognak tekinteni. Ez olyan helyzet, amivel élni kell. Megmutatni, hogy a sport fontos, hogy egyszerre több helyen is helyt lehet állni. Példamutatásotok egyben ösztönzi is kortársaitokat, a rendszeres sportolásra, az egészséges életmódra. Azt sugallja, hogy a sport az életöröm forrása…Amit Szingapúrban produkáltatok az elkápráztatott bennünket. Most azonban át kell éreznetek, hogy példaképek vagytok, és ennek megfelelően kell viselkednetek.
Beszéde további részében köszönetet mondott a szülőknek, az iskoláknak, a barátoknak, az edzőknek, a sportvezetőknek, a szövetségeknek, mindenkinek, aki hozzájárult a kiváló eredmények eléréséhez. Leszögezte, hogy mindazok, akik a részvétel jogát megszerezve kijutottak Szingapúrba, becsülettel helyt álltak, amiért őszinte elismerés illeti valamennyiüket."
Arra bíztatta a fiatalokat, hogy tűzzenek újabb célokat maguk elé. Megemlítve, hogy London az újabb, már a nagy olimpián való szereplés időpontja is közeleg. Sportbeli előrehaladásuk érdekében arra hívta fel figyelmüket, hogy az olimpizmus ismert, hármas jelszavát, Citius, Altius, Fortius, Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben, vallják magukénak, ez vezérelje őket a sportban, és az életben egyaránt. Nap mint nap elsősorban önmagukat kell legyőzni ahhoz, hogy előbbre jussanak.
Végül Isten áldását kérte sportbeli fejlődésükhöz, további sikeres szereplésükhöz.
A nagy tapssal fogadott beszéd után az érmeseket egyenként szólították.
A két kajakost, Baráth Etele szövetségi elnökkel az élen többen is köszöntötték.
"Nem találok szavakat, hihetetlen örömöm, büszkeségem kifejezésére. A Köztársasági elnök úrral álltam a Sándor Palota erkélyén, tiszteletünkre játszott a katona zenekar, sokan köszöntöttek, s végül a Köztársasági elnök úr még kézfogással, gratuláló szavakkal fejezte ki elismerését. Mindezt soha nem felejtem, ezt a sportnak köszönhetem" – magyarázta Tótka Sándor, a gyomaendrődi ifjú kajakos.
Kovács Gábor: "Büszke vagyok Sanyira, felemelő érzés volt együtt lenni a Köztársasági elnökkel és az ország legnagyobb sportvezetőivel"


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!