IV. Békés - Csaba Gyula túlélő verseny


A részletes és embert próbáló versenykiírás és szabályzat itt olvasható:

Versenyszabályzat


a Békés-Csaba-Gyula indián kenu túlélő versenyéhez

2010 szeptember 18

Csak 4 személyes csapatok nevezhetnek (legalább egy hölgy taggal!),
saját, max. 6.5 m, min. 40 kg súlyú kenuval, melyben csak ülve lehet evezni!
(hajóellenőrzés nevezéskor!)

Nevezhet:
minden 16. életévét betöltött személy, aki úszni tud és a verseny feltételeit elfogadja!
Minden csapatnál kell lennie egy mobiltelefonnak, segélyhívás céljából, melynek a száma meg kell egyeznie a nevezési lapon feltüntetett számmal!
A szervezők elérhetősége a rajtszámon megtalálható!

Jelentkezési lapokat:
2010 szeptember 5-ig kérjük eljuttatni!

Felelősség nyilatkozat:
a helyszínen.

18 éven aluliaknak szülői hozzájárulás szükséges!

A verseny összetétele:

A 32 km alatt 4 zsilip és különböző feladatok vár rátok az evezésen kívül! Az evezés időre megy, miközben egyes feladatok sikeres megoldása plusz időt jelent.
A feladatok megoldása és az evezés együttes eredménye alapján dől el a helyezés!
Tehát érdemes a feladatokra készülni az időszerzés miatt! Nem mindegyik akadály megoldása jár idővel, de a teljesítéséhez szükséges a gyorsaság, ügyesség.
A csapatoknak valamennyi feladatot meg kell oldani!

Ha valamelyik feladatnál torlódás alakul ki, a pályafelügyelők mérik a várakozási időt, amit a pontozó lapon megjelölnek. Ezt az időt természetesen a végén levonjuk!
Pontozó lapos feladat megjelölésnél mindenki köteles a rajtnál kapott regisztrációs lapot átadni a pályafelügyelőknek!
A pontozó lapra érdemes vigyázni, mert elázás, vagy átírás (pályafelügyelői szignó nélkül) 10 perc büntetőt jelent!
A holtversenyt kötélhúzás dönti el!
A verseny leírása:

Start: az indulási sorrend dobókockával dől el! Az a csapat indul elsőként, amelyik a három kockával nagyobbat dob. Azonos szám esetén a két csapat újra dob, de csak a kettőjük sorrendje dől el az eredménnyel. Start után egy 30 m-es szlalompályán kell végigevezni. Bóját érinteni lehet kihagyni nem! (kihagyás esetén újra kell kezdeni, de ezt nem vonjuk le az időből!).

Robin Hood vagyok: a kihelyezett lőlapra öt lövést kell leadni íjjal csapatonként egy főnek 12 m-ről. Minden találat 1 percet ér. Pontozó lapos feladat!

Zsilipen való átkelés (Békés körgát): a verseny-szakaszon négy zsilipen kell majd átkelnetek, külső segítség nélkül. Ez az első. Itt az átkelési lehetőség (menetirány szerint) bal oldali kiszállás és bal oldali vízre szállás. (sólyapálya van)

Bandika fa, lovaglás: ennél a feladatnál lóhátra kell szállni és vezető száron meg kell tenni 5 kört, csapatonként egy főnek, miközben a 10 karikából minél többet próbáljon rádobni a négy karóra menet közben. (a karikákat egyenként, célzottan kell eldobni!). ha ezután még maradt az 5 körből akkor is le kell lovagolni, viszont, ha az 5 kör után még mindig van karika a kézben plusz kört kell megtenni, míg el nincs dobva! (ezt is egyenként és célzottan lehet eldobni!) Minden találat 1 percet ér. Pontozó lapos feledat!

Új közúti híd, evező fűzés: a feladat arról szól, hogy a híd aljáról 10 karika lóg le, melynek belső átmérője 30 cm. A kenuban elől ülő az evező lapátját mind a 10 karikán át kell fűznie. Kihagyni nem lehet! (ha valaki kihagy egyet, vissza kell menni, és újra kezdeni!). tehát érdemes lassan megközelíteni és ügyesen kormányozni.

Konzervgyári zsilip, Békéscsaba: a sólyapályák menetirány szerint baloldalon találhatók.

Lajhármászás: ezt a feladatot csapatonként ugyancsak egy személynek kell megoldania. Itt azt kell figyelembe venni, hogy a kötélen lévő jelzésnél kell kezdeni, és a jelzésnél korábban befejezni nem lehet!

Kosárra dobás, gyalogos híd: nyolc dobása van minden csapatnak. Minden találat 1 percet ér. Dobni csak ülve lehet! Ezt a feladatot, a nyolc labda eldobását, a csapatból bárki megoldhatja. Nem muszáj csak egy főnek. Vagyis mindenki próbálkozhat, de egyszerre csak egy dobhat! A kenuval való helyezkedés nincs meghatározva. Tehát mindenki onnan dob, ahonnan úgy érzi, hogy sikerül találatot elérnie. A palánk a híd korlátjára lesz szerelve. A találatokat a pályabírók a kosárból kiemelik, viszont a vízbe esett labdákat a csapatnak ki kell szedni és visszaadni! Pontozó lapos feladat!

Árpád fürdő, 100 m úszás: megérkezéskor a csapatok érkezési sorrendben sorakoznak fel. Csapatonként egy-egy személy elfut a medencéig és leúszik 100 m-t, bármilyen úszásnemben! A visszaérkezése után azonnal indulhatnak, nem kell az érkezési sorrendet betartani! (Úszni csak fürdő ruhában lehet! A vetkőzést és öltözést nem szabályozzuk. Lehet a parton, menet közben, vagy a medence szélén.)

Zsilip, Békéscsaba, Ilosvai út: bal-bal oldalon találhatók a sólyapályák.

Húzd meg jobban: az elkészített rönkből a bejelölt vonalon belül egy szeletet le kell fűrészelni. Érdemes figyelni, mert a jelölésen kívüli vágás új próbálkozást eredményez! Figyelj a vonalra! A levágott szeletet a célba magatokkal kell hozni! Ha nincs meg 5 perc büntető jár érte!

Hágcsó: a hídhoz érve csapatonként egy fő a lelógó kötéllétrán felmászik, átfut a híd túloldalára és az ott található másik létrán visszamászik a kenuba.

Vesze, 30 perc kötelező pihenő: ásványvíz és szendvics biztosított. Érdemes mindenkinek az időt figyelemmel kísérnie, mert aki lekési az indítást, az időkülönbséget nem vonjuk le!
(a kötelező pihenőt csak kellő számú igény esetén fogjuk előírni!)

Zsilip, Gyula: átkelés jobb-jobb.

Kajak-kenu 13+1 totó: ennél a feladatnál minden csapat egy kérdés sort kap. A kérdések a kajak-kenuval és a sportolókkal lesz kapcsolatos. Tippelni kell, lehetőleg pontosan, mert a rossz válasz 1 perc levonást eredményez!
(a tesztlapok a pályafelügyelőknél maradnak, amit a versenybíró fog pontozni, ezért feltétlenül ki kell tölteni a fejlécet és a végén aláírni!)

Erős vagyok:itt egy Suzuki személyautót kell elhúzni 30 m-re. Ha sikerült, máris indulhattok.

Piramis: menetirány szerint jobb oldalon meg kell fogni a szegélykövet. 3 tenisz labdát kap a csapat. A három dobással minél több üdítős dobozt kell a gúlából ledobni. A leborult dobozok darabjáért 1 perccel adunk. Pontozó lapos feladat.

Cél. A gyulai Várfürdőnél. Tusolási lehetőség és vacsora a strandon. Eredményhirdetés 17 órakor!

Reméljük felkeltettük az érdeklődést, és minél többen vállalkoznak a kihívásra, miközben felhívjuk a figyelmet, hogy a táv nehézsége és hosszúsága miatt ajánlott a jó kondíció és a komoly felkészültség. A versenyen szinte érintetlen természeti viszonyokat és akadályokat kell túlélni, nehéz körülmények között, mely komoly kitartást, állóképességet és próbatételt igényel!

Rendezvényünk nem csak verseny, hanem jó szórakozást, kikapcsolódást kínál a játékos feladatokkal.
Esetenként talán szigorúnak látszik a büntető, de ez mindenkire vonatkozik, ugyan úgy, mint az idő feladatoknál való gyűjtése! Lehetőleg törekedjetek arra, hogy büntetőre ne kerüljön sor.
A pontozó lap lehetőséget ad arra, hogy Ti is nyomon kövessétek a teljesítéseiteket.
Az a csapat kizárásra kerül, aki:
• Nem a Fair Play szerint versenyez!
• A másik csapatot akadályozza, balesetveszélyes helyzetet teremt másoknak!
• Aki a pályafelügyelők utasításait nem tartják be!

A verseny feladása feladatoknál lehetséges, ahol a pályafelügyelők a regisztrációs íven feljegyzik!
2010-06-20

ZERGE
Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület
5700 Gyula, Klapka György u. 24
Kapcsolattartó: Sós Imre
Tel: +36 30/205 9470
E-mail: zergeitke@freemail.hu


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!