Velencei nyaralás helyett Békést választotta a gyergyói buszsofőr


Az elmúlt héten Békés város testvér-településeiről, Gyergyószentmiklósról és Magyarittabéről hátrányos helyzetű gyerekeket látott vendégül Békés Város Önkormányzata.

Az idén februárban Brüsszelbe benyújtott nyertes pályázat révén folytatódhatott a tavaly elindított cserediák program. A gyergyói buszvezető az olaszországi nyaralását cserélte a Békésen töltött egy hétre, és távozásukkor elmondta, kiválóan érezték magukat a gyerekekkel az egy hét alatt.

A szegénység és a kirekesztettség elleni küzdelem európai évében az „Európa a polgárokért 2007-2013” program keretén belül mintegy másfél millió forintnak megfelelő eurot igényelt és nyert Békés. A gyerekek a felújított Dr. Hepp Ferenc Tagiskola tanévnyitóján megismerhették az iskola új berendezését a megszépült környezetben. Hétköznap délelőttönként a Békési Kistérségi Iskola tagiskoláiban vettek részt nemcsak angol nyelvi órákon.

A gyergyói és vajdasági gyerekek és pedagógusaikat lenyűgözte a békésiek vendégszeretete. Délutánonként civilszervezetek és vállalkozók közreműködésével színes programokra látogattak el a békési gyerekekkel közösen. A Békési Szabadidős Lovasklub segítségével lovagoltak, a Békési „Nefelejcs” Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület szervezésében népi hangszereket készítettek.

A Biokultúra Egyesület eredeti biotermékek kóstolására teremtett lehetőséget, valamint a Békési Városvédő- és Szépítő Egyesület egy városbemutató sétára invitálta a vendég gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

A pedagógusok közösen alakították ki a gyerekek programjait, és az együtt töltött egy hét alatt azon túl, hogy bepillantást nyerhettek a magyarországi oktatási rendszerbe, baráti kapcsolatok szövődtek a békési és a testvérvárosi diákok között. A vajdaságiak számára ez volt az első alkalom, hogy vízummentességet élvezve érkezhettek Magyarországra a nemrég bevezetett szabály értelmében.

A Madzagfalvi Napok kulturális, sport és hagyományőrző eseményei révén teljes képet kaphattak a tábor résztvevői Békés életéről, sajátosságairól, kultúrájáról és szokásairól. Mivel három napon át a számukra biztosított kerékpárokkal bejárhatták a várost, így egy életre beléjük ivódott az a tény, hogy Békés Kerékpárosbarát Település.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!