Jövõ héten indul a XIX. Csuta Mûvésztelep!


12 országból érkeznek mûvészek az eseményre, több békési mûvész mellett a Mátrix fotósa, Apáti-Nagy Lajos is ott lesz a meghívott alkotók között!

XIX. Csuta Nemzetközi Mûvésztelep


2009. július 30 – augusztus 8.


Tizenkét ország mûvészei vesznek részt az idei mûvésztelepen. A békési Bólyai utcai házat, amely Csuta György mûterme egyben, mintha csak alkotásra találták volna ki, az épületet körülölelõ kert nyugodt és csendes, s a mûteremmé varázsolt szobák is egyedi hangulatot biztosítanak a „táborlakók” számára a másfél hét alatt.


„Humanizmus és tolerancia” jellemzi két szóval a mûvésztelep életét – mondja a kiváló mûvész, Várkonyi János. Õ is úgy gondolja, hogy a beszélgetések, a közösség és az évrõl évre elõkerülõ új és új tematika elõreviszi és gondolkodásra serkenti mûvészetüket. Az idei ajánlott téma (tematika) a kereszt: az õsi jelképtõl a nonfiguratív keresztig minden mûfaji kötöttség nélkül és nem kötelezõ jelleggel. Két szobrászmûvész Farkas László Magyarbánhegyesrõl valamint Orosz Gergely Nagykanizsáról egy öt méter magas történelmi kettõs kereszt alkotást és felállítást valósít meg Békésen a Honfoglalás téren augusztus 7-én, pénteken. Az avatóbeszédet Kondor Katalin újságíró tartja, majd a katolikus, a református és az evangélikus atyák megszentelik az alkotást. Békés város polgármestere, Izsó Gábor úr a város nevében átveszi, és a város lakosságának ajánlja. A tíz nap alatt a mûvésztelepen társmûvészetképpen bemutatkozik egy békési jazz zenekar valamint egy székesfehérvári jazz énekes hölgy. Kulináris élvezeteket nyújtanak a támogatók által készített vacsorák, valamint a békési szilvapálinka bemutatása és kóstolása is színesíti a programot. A táborzáró kiállítás hagyományainkhoz híven Békéscsabán, a Jankay Múzeum és Galéria kortárs kiállítótermében kerül megrendezésre, a kiállítást Dr. Cs. Tóth János mûvészeti író nyitja meg, majd a tíznapos esemény lezárásaképpen augusztus 7-én este fél 9 órakor Tarján Pál operaénekes koncertjét hallgathatják meg a mûvészek, a támogatók és az érdeklõdõk a Bólyai utcai alkotóházban.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!