A tegnap esti autós üldözés Békésen!


A hivatalos rendõrségi verzió:

A tegnapi napon 21 óra 05 perc körüli idõben a Magyar Köztársaság román határszakaszának méhkeréki határátkelõ helyén az Európai Unio külsõ schengeni határán egy román állampolgár magyar rendszámú személygépkocsival erõszakos módon megállás nélkül lépte át az államhatárt. A bevezetett rendõri intézkedések során a Rendõrség ellenõrzõ pontokat telepített a Sarkadi és Dobozi utakon, ahol a menekülõ gépkocsi nem állt meg és a rendõröket veszélyeztette.

Békés város területén, Dánfokra vezetõ úton egy keresztezõdésnél a menekülõ gépkocsi neki tolatott egy szolgálati rendõrautónak, majd a dánfoki buszfordulónál ismételten megállásra szólították fel, ahol a rendõröket veszélyeztette az autó vezetõje. A rendõrök csak elugrással tudtak kitérni a feléjük szándékosan hajtó gépkocsi elõl, ahol egy esetben levegõbe történõ figyelmeztetõ lövést adtak le, amely miatt senki nem sérült meg. Az autós tovább hajtott és a Körösi Csoma utcánál a szabályosan közlekedõ rendõrautónak szembõl szándékosan neki ment. Ekkor a rendõrök felszólították, hogy szálljon ki az autóból, amelynek nem tett eleget és a központi zárat belülrõl lezárta. Az ismételt felszólítás után az intézkedõ rendõrök a gépjármû bal elsõ ablakát betörték és azon keresztül emelték ki a férfit és fogták el. Az elfogott személyhez a baleset következtében keletkezett sérülései ellátása miatt mentõt hívtak a helyszínre, akik ellátták a sérüléseit. Az elfogás során több rendõr is könnyebben megsérült.

A férfival szemben alkalmazott kábítószer fogyasztását kimutató gyorsteszt pozitív eredményt mutatott, ezért vér- és vizelet mintavételre került sor. Ezek vizsgálata igazságügyi szakértõ kirendelése mellett történik.

A román állampolgárral szemben az eljárást a gyulai Nyomozó Ügyészség folytatja le hivatalos személy elleni erõszak bûntett, közúti veszélyeztetés bûntett elkövetésének a megalapozott gyanúja miatt. További bûncselekmények elkövetésének gyanúja is felmerült, amelyek vizsgálata folyamatban van. A román férfi ellen tiltott határátlépés és határrendészeti szabálysértés miatt is eljárás indult.

Az elfogás során 3 szolgálati rendõrautó sérült meg, a keletkezett károk megállapítása folyamatban van.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!