Második félidejében a Békési Kistérségi Intézményfenntartó Társulás esélyegyenlőségi pályázata


A 2010/11-es tanévben is folytatódik a 2009. 08. 01-jén kezdődő TÁMOP 3.3.2-08/2008-0023 azonosító számú „Együtt-egymásért” Békési Kistérségi Intézményfenntartó Társulás az esélyegyenlőség megvalósításáért című pályázat.

Az elnyert támogatás 82 822 904 Ft, amelyből a Békési Kistérségi Óvoda és a Békési Kistérségi Iskola valósítja meg az esélyteremtés alábbi négy komponensét:

A) A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrációjának esélyeit és iskolakezdését támogató tevékenység. E tevékenységkörben a személyiségfejlesztő és közösségépítő programok a leglátványosabbak, így a színházlátogatások, kirándulás, karácsonyi és gyermeknapi programok.

C) Komplex megelőzési, felülvizsgálati és visszahelyezési programok a sajátos nevelési igényű tanulók arányának mérséklésére. Az ehhez tartozó tevékenységek: az SNI tanulók felülvizsgálata 1-3. évfolyamon, egyéni fejlesztés, mentorálás, együtt-tanítás, szupervízió, stresszkezelés.

D) A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek korai óvodáztatását biztosító szakmai programok. Ennek keretében az óvodapedagógusok vállalták a programkínálat bővítését, nyitott óvodai programok szervezését, óvoda-iskola átmenetet támogató felnőtteknek szóló programok megvalósítását.

E1) Sajátos nevelési igényű 7. és 8. osztályos diákok részére továbbtanulásra felkészítő programok. Az eredményes továbbtanulást támogató tevékenységek: felvételi felkészítő foglalkozások, ECDL-start vizsgára készítés, együttműködés a középiskolákkal, pályaorientációs programok.

A szakmai programok megvalósításával párhuzamosan jelentős eszközbeszerzésre is lehetőség nyílt. 10 tanterem kapott új tanulóbarát bútorzatot 8 millió Ft értékben. Ebből 4-4 tanterem az Eötvös és a Karacs tagiskola tanulóit gazdagítja, két tanterem a muronyi iskolában újult meg.

A felsorolt programelemek mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy Békésen gyökeret ereszthessen az oktatási és társadalmi integráció.

A projekt megvalósításának várható befejezése: 2011. 07. 31.

Addig még sok feladat vár a projektben dolgozó pedagógusokra és sok élmény a programokkal érintett gyermekekre.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!