Trianon emlékmû kerülhet a Honfoglalás térre


Békés Város Képviselõ-testületéhez kérelemmel fordult három békési civil szervezet melyben kezdeményezték a Honfoglalás téren Trianon emlékmû és történelmi kettõs kereszt felállítását. A kereszt a XIX. Nemzetközi Csuta Mûvésztelep ajándékozná a városnak.

A Békési Városvédõ és Szépítõ Egyesület, a Békés Mûvészetéért Alapítvány és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi szervezete nem kért anyagi hozzájárulást az emlékmû felállításához, azt civil összefogás útján tervezték megoldani, amire már érkezett is felajánlás.

A testület áprilisban tárgyalta elsõ ízben a beadványt, és egyetértve a benne foglaltakkal kérték a kezdeményezõket, hogy részletes terveket nyújtsanak be. A grémium következõ havi ülésén már konkrét látványtervet vitathattak meg a képviselõk, kikérve a városi fõépítész szakmai véleményét is. A testület szinte egyhangúan támogatta az emlékmû több ütemben történõ megvalósítását azzal, hogy egy szakmai bizottság elõzetesen zsûrizze le az alkotásokat.

A Honfoglalás téren kialakításra kerülõ emlékpark mindezek alapján a következõképpen nézne ki:

Az emlékmû egy félbehasított kõgömb síkjára rögzített színes kõlapok segítségével a történelmi Magyarországot jelenítené meg, az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerzõdés következtében elcsatolt területek különbözõ színekkel történõ ábrázolásával.

A téren Farkas László és Orosz Gergõ alkotómûvészek közös, „Történelmi kettõs kereszt” címû mûvészeti alkotása is elhelyezésre kerülne. Néhány képviselõ felvetette, hogy az önkormányzat anyagilag is járuljon hozzá a költségekhez.


Forrás: Városházi Krónika májusi száma


Katt ide! Töltsd le a Városházi Krónika legfrisebb számát a Békés Mátrixról!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!