Kompetenciafejlesztés kompetens eszközökkel -Békésen is!


Az elmúlt években a kompetencia kifejezés a magyar közoktatás hívószavává vált. A Békési Kistérségi Iskolában is mindennapos a használata. 2005-ben az Eötvös József Általános Iskola és a Karacs Teréz Általános Iskola egyaránt sikeres pályázatot nyújtott be a HEFOP 3.1.3 pályázati kiírásra.

A projekt címe: Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra. Eredményeként az Eötvösben a tanulók 78%-a, a Karacsban pedig 57%-a részesül kompetencia alapú oktatásban valamelyik kompetencia területen / szövegértés-szövegalkotás, matematika-logika, idegen nyelv, IKT/. A tantestület tagjai továbbképzéseken készültek fel az új módszertani kultúra, tanulás szervezés hatékony alkalmazására.

A program folytatásaként 2009 áprilisában HEFOP 3.1.3/ B számon „A kompetencia alapú oktatási programok eszközelemeinek, értékelési eszközeinek, valamint ezek megjelenítésére alkalmas eszközök biztosítása a HEFOP 3.1. intézkedésben érintett közoktatási intézmények számára” címen új, meghívásos pályázati kiírás jelent meg. A Békési Kistérségi Iskola Eötvös és Karacs Tagiskolája - az intézményi összevonás után - immár közös pályázatot nyújtott be, amelynek címe:„Kompetenciafejlesztés kompetens eszközökkel”. A pályázati anyag pozitív elbírálást kapott, ami 9,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent az intézménynek.

A projekt célja a tanulók tanórai, tanórán kívüli, valamint önálló ismeretszerzését segítő, kompetenciafejlesztést szolgáló programcsomagok, oktatási eszközök, digitális taneszközök, segédletek, digitális tananyagtartalmak, demonstrációs eszközök beszerzése, és a pedagógiai program, helyi tanterv megvalósításának, eszközhátterének, könyvtári állományának a biztosítása.

A program keretében laptopok, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, kompetencia alapú papíralapú programcsomagok, ill. a kooperatív oktatást segítő eszközök, valamint ezek megjelenítését segítő kisértékű eszközök beszerzésére kerül sor.

Az új tanítási tartalmak, az ezek megjelenítését szolgáló eszközök, a humánerőforrás biztosítása a XXI. századi iskola szellemi és technikai követelményének feltétele. A projekt keretében beszerzésre kerülő programcsomagok, digitális tananyagok, eszközök hatékonyabbá teszik a tanári munkát, motiváltabbá a tanulást. A tanulók olyan kompetenciák birtokába kerülnek, amelyek segítik az egész életen át tartó tanulást, támogatják az esélyegyenlőség biztosítását.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!