Szombaton folytatódik a Hét Krajcár ebéd program!


A következő ételosztás időpontja: 2011. január 15. (szombat) 11.30-12.30 óra közöttHelyszín: Békés Város Polgármesteri Hivatala konyhája - 5630 Békés, Petőfi u. 2. (Bejárat a Piac tér felől.)

Sokszor kevés is elég, hogy segítséget nyújtsunk embertársainknak, a leginkább rászorulóknak. Egykor hét krajcár, ma pár ezer forint – ha eljut a megfelelő helyre – valós segítség lehet azoknak, akikkel szűkmarkúan bánt a sors. Közülük is a legkisebbek azok, akik a legtöbb figyelmet igénylik.

Izsó Gábor, Békés város polgármesterének kezdeményezésére "Hét Krajcár" elnevezéssel hétvégi, gyermekétkeztetési program kezdődik 2011. január 8-án, Békésen, melyet a tervek szerint ezentúl a nyári szünet kivételével minden szombaton megszerveznek azok, akik magánszemélyként, vállalkozásként vagy civil szervezetként hozzájárulnak ahhoz, hogy alkalmanként 150, valóban rászoruló gyermek ne éhezzen.
A kezdeményezés igazi összefogást váltott ki mindenkiből, a legkülönbözőbb emberek adakoztak a szervezésben is részt vevő Családért Alapítvány számlájára, hogy segítsék az akciót.
Az alkalmankénti 150 gyermek adatait a polgármester felkérésére a békési óvodák és iskolák szakemberei állították össze. Jelenleg is több száz olyan gyermek van fent a listán, akiknél nem mindig biztosított a hétvégi, otthoni étkezés zavartalansága. Éppen ezért az étkezésben résztvevők névsora havonta változik majd. Minden család személyre szóló levélben értesülhetett a napokban arról, hogy a gyermekük számára készülő meleg ételt egy hónapon át hol és mikor vehetik át és vihetik haza. A szervezésben résztvevők kontrollálják is az átvételt, hogy valós igények mentén haladjon a program.
A januári hónapot maga a polgármester támogatja adományával, az ingyenes főzést pedig a polgármesteri hivatal konyhája vállalta fel. Februárban ezt a sort folytatja a Dr. Hepp Ferenc Tagintézmény, majd pedig márciusban az Eötvös József Tagintézmény konyhája, de Békés valamennyi nagyobb konyhája, sőt éttermek is jelezték segítő szándékukat. Minden esetben az intézmények és a szakemberek ingyen, társadalmi munkában segítik a karitatív akciót. Az ebéd költségének biztosítását Izsó Gábor polgármester mellett önkormányzati képviselők, orvosok, vállalkozók és magánszemélyek is felvállalták, de a programhoz bárki kapcsolódhat. Jelenleg az előzetes egyeztetések és felajánlások alapján fél évre fedezve van egy-egy szombati gyermekétkeztetés költsége. Számításaink szerint éves szinten mintegy 5-6 millió forint értékű támogatás juthat el így a legrászorultabb gyermekekhez, természetbeni formában.
Bízunk abban, hogy a Hét Krajcár programja nem csak a rászoruló gyermekek hétvégi étkezését fogja segíteni, életükbe több örömöt szerezni, de hozzájárul társadalmunkban egy új szemléletmód kialakításához. A kezdeményezés célja az volt, hogy ne az amúgy is agyonterhelt szociális kasszát szabdaljuk tovább, hanem a társadalmi szolidaritásra építve a közösen tenni akarás felé nyissunk!
Járjunk nyitott szemmel és szívvel a világban és mindenki fedezze fel, hol szükséges a mégoly csekély segítség is, hiszen mindannyian tudunk segíteni!

A Családért Alapítvány számlaszáma:
Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet 53200077-11061164


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!