Ipartestület sajtóközleménye:


A Békési Ipartestület nagy örömmel vette tudomásul, hogy az Önkormányzat a napirendjére tűzte Békés városában a termálvíz fűtés megvalósításának lehetőségét.

Sajtóközlemény


A megismert előterjesztésben a 27 önkormányzati intézmény termálvízzel történő fűtése esetén a beruházás kb.. 1,1 milliárd Forintba kerülne, amire jelenleg nincs pénze Békésnek, és beruházót, befektetőt keresnek.

Sajnos az Önkormányzat csak a saját intézményeivel számol, a Szociális Otthontól a Móricz Zsigmond utcai óvodáig, és nem tér ki a nyomvonal melletti ingatlanok tulajdonosaira. Legyen az magánszemély, vagy vállalkozás.
Örömmel olvastuk, az egyik megyei médiumban napokban megjelent kommunikációt, miszerint az Önkormányzat számol a lakossági és vállalkozási igényekkel is.

Az Új Széchenyi Tervben van lehetőség pályázatot benyújtani, a projekt előkészítő tevékenységre is (KEOP-2011-4.7.0) és magára a megvalósuló beruházásra is. Mindkettőre egyaránt 85%-os támogatásért lehet pályázni.

A Békési Ipartestület meggyőződése, hogy erre a beruházásra való önerőt saját források átcsoportosításával kell megoldani és csakis Önkormányzati beruházásként szabad kezelni. Ha vállalkozókat is be kell vonni, akkor azok elsősorban békésiek legyenek!

Az előterjesztés csak a 27 önkormányzati intézmény fűtési költségeivel kalkulál. Ez kb. 1.1 milliárd Ft. Sikeres pályázás esetén a 85%-os támogatás durván 180 millió Forint önerő előteremtését tenné szükségessé, ami a jelenlegi árakon számított 2-3 évi fűtési költségnek felel meg. Minden olyan terv, ami külső cég közbeiktatásával valósulna meg, megdrágítja a beruházást.

A fenti költségeket módosítja, ha az időközben megjelent kommunikációnak megfelelően olyan hő kitermelő kapacitást valósítanának meg, amely elegendő lenne a később rákapcsolódó vállalkozásoknak, lakosságnak.

A Békési Ipartestület azt javasolja, hogy az Önkormányzat vizsgálja meg, miként lehet ezt Önkormányzati beruházásként kezelve a helyi vállalkozások bevonásával, a hasznot lefölöző külső cég közbeiktatása nélkül Békésen a termálvízfűtést széles körben elérhetővé tenni!

Békés, 2011. február 4.

Juhos János
a Békési Ipartestület elnöke


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!