Mi lesz a Kábeltv sorsa Kamuton?


A kamuti helyi szolgáltató Erdős Norberthez, a térség országgyűlési képviselőjéhez fordult segítségért.

Erdős Norbert, Békés megye 3. számú választó körzetének országgyűlési képviselője, 2010. december 22-én, írásbeli kérdést intézett Dr. Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter úrhoz: "Mi lesz a kistelepülések helyi kábel-televíziós szolgáltatásaival" címen.

A kérdésre Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter adta meg a választ.

Kamut község, egy ma is érvényben levő megállapodás alapján nem kér helypénzt a helyi áramszolgáltató DÉMÁSZ-tól, a településen található villanyoszlopaiért. Viszonzásul a községi kábel-televízió szolgáltató, a szerelvényeit térítés mentesen helyezhette el az oszlopokon. A DÉMÁSZ most egy sokéves együttműködést felrúgva, évi 440 000 forint oszlophasználati díjat akar kivetni a kábel-televízió szolgáltatóra. A helyi TV szolgáltató ezt az összeget nem tudja kifizetni, de amint ismert, egy tőkeerős idegen szolgáltató igen. Feltételezhető, hogy esetleg egy ily módon a településre bejövő új szolgáltató, indulásakor ezt a többletköltséget saját forrásból megelőlegezné, de később azt előfizetőkön behajtaná.

Az egész ügylet kárvallottjai a község lakói lehetnek, hiszen az eddigiekhez képest lényegesen drágábban juthatnak majd hozzá a TV csatornákhoz. Vesztese lehet továbbá a szolgáltatást ez idáig végző vállalkozás is, hiszen egy, az erőfölényével visszaélő idegen cég kiszoríthatja a saját településéről.

A miniszter úr, 2011. január 24-én a következő választ adta az üggyel kapcsolatban.

"Amennyiben ezt a jelenlegi helyzetet a DÉMÁSZ Zrt. nem kívánja a továbbiakban fenntartani, a vállalkozás – mint a szerelvények tulajdonosa – a fennálló jogszabályok alapján dönthet úgy, hogy díjat állapít meg azok használatáért, mivel ez tulajdonjogából következik. Ebben az esetben Kamut község Önkormányzata a megváltozott körülményekre tekintettel egy új megállapodás keretében érvényesítheti érdekeit és jogait a közterületeken elhelyezett oszlopok vonatkozásában."

Budapest, 2011. február 10.

Erdős Norbert

Békés és térsége országgyűlési képviselője


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!