Magyarittabé magyarjai is kérik az állampolgárságot


Február 19-én három fős delegáció járt a vajdasági (Szerb Köztársaság) Magyarittabén, amelyben a békési önkormányzatot Mucsi András, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke és Pocsaji Ildikó képviselők (Jobboldali Összefogás) reprezentálták - tudtuk meg a Mucsi András képviselőtől.

Mucsi András elmondta: tárgyaltak Szakál Ferenc helyi polgármesterrel, aki jelezte, hogy kérelmezi a magyar állampolgárságot, csakúgy, mint a faluban többen és ebben a békési önkormányzat segítségét is kérik.

A kereszténydemokrata politikus nemzetpolitikai jelentőségűnek minősítette az eseményt, hiszen így helyreállhat a magyar nemzet politikai egysége. Utalt arra is, hogy Vajdaságban a Magyarittabé melletti román nemzetiségű falu lakóinak szerb-román kettős állampolgársága van, de a szlovákok által lakott szomszédos faluban is mindenkinek van szlovák útlevele, mivel a szlovák állam megadta a vajdasági szlovákoknak a kettős állampolgárságot.

Nem érti a napokban zajló szlovákiai vitát a magyar kettős állampolgárság körül. A képviselő elmondta, Izsó Gábor polgármester a testületi ülésen úgy reagált, hogy már gyergyószentmiklósiaktól és nagyszalontaiaktól is érkezett kérés a kettős állampolgárságra, és a polgármesteri hivatal munkatársai dolgoznak a kérelmek feldolgozásán.

Dr. Csarnai Judit osztályvezető elmondta: rengeteg kérelem érkezett, és mivel egy-egy kérelem feldolgozása fél-egy óra, májusig minden szabad hely már be van töltve, de igyekeznek minden üggyel foglalkozni.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!