Dohányzás vs egészség


Országos 2. hely a Rákellenes Liga Pályázatán

Dohányzás vs. Egészség

Így hívták a tavalyi év novemberében iskolánkban kiállított faliújságon látható dohányzás elleni pályamunkát.
A Rákliga által hirdetett országos pályázaton a Dr. Hepp Ferenc Tagintézmény a második helyezést érte el.

A csapat tagjai, akik részt vettek ebben a nagyszerű feladat elvégzésében: Bagi Barbara, Darabos Kitti, Gilicze Erika, Gilicze Éva és Kovács Enikő 7. osztályos tanulók. Ezúton köszönöm a munkájukat.

A dohányzás ellen vívott harc egyre fontosabb, mert évről-évre nő az áldozatok száma. A dohányzás következtében kialakuló betegségek miatt Magyarországon évente 30 000, világszerte pedig 5 millió (Finnországnyi) ember hal meg. Ez 6 másodpercenként 1 embert jelent.

Ezek a káros hatások például a büdös száj, ruházat, haj, gyorsabban öregedő bőr, elszínezett körmök és fogak. Az ízérzékelés csökken. Az immunrendszer gyengébb, lassabban végzi gyógyító munkáját. Rontja a fizikai teljesítőképességet és vitaminhiány kialakulásához vezet. Aszthmás betegséget és tödőtágulatot eredményez a több éven át tartó dohányzás. Elősegíti a szívinfarktus, agyi történések kialakulását, hozzájárul egy olyan rosszindulatú és alattomos kór kialakulásához, mint a daganatos betegségek.

Segíti a gyomor-és nyombélfekélyek létrejöttét. Károsítja az ivarsejteket, úgymint a sperma, petesejt. Arról nem is beszélve, hogy a terhesség alatti dohányzás, károsítja a magzat testi és értelmi fejlődését, koraszülést, kis súlyú születést, korai szakaszban vetélést eredményezhet.

Ha mindezeket végig gondolva, még mindig motoszkál benned a gondolat, hogy rágyújtasz, gondold végig, mennyi pénzt spórolhatnál Te vagy a családod azzal, hogy abbahagyjátok ezt a rossz szokást. Szerinted mennyi pénz megy el erre? Vegyünk egy példát. Ha egy ember naponta elszív egy doboz cigarettát, az havonta kb. 18 000 Ft, évente 216 000 Ft plusz kiadást jelent. Ebből a pénzből elmehet az egész család nyaralni vagy vehet egy plazma tv-t.

Gondolj bele, milyen érveket tudsz felhozni a cigarettázás mellett. Szerintem semmit, de gondolatban helyezd el magad elé balra, majd tedd mellé jobbra az általam fentiekben felsorolt negatívumokat. Ha ezt elképzelted, joggal felmerül a kérdés, hogy mi értelme dohányozni? Semmi.

Beszéld rá anyut, aput vagy aki dohányzik a családban, hogy kezdjetek egy új életbe, ahol nem a cigaretta az úr és nem a cigaretta osztja be az időtöket. Biztos hallottad már az alábbi mondatot: "mindjárt megcsinálom, csak elszívok előtte egy cigarettát". Szegezd a kérdést a szeretteidnek, hogy akarják irányítani az életüket? Akarnak egészségesek maradni?

Akkor kezdjetek el egy új, füstmentes életet!

(Lipcsei Emese védőnő)


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!