Geotermikus közműrendszert terveznek Békésen


Az energiafelhasználás racionalizálása kiemelt célkitűzés lett Békésen, mely meghatározza az önkormányzat fejlesztési stratégiáját a következő években.

Több hónapos előzetes tárgyalássorozat után, a most megjelent Új Széchenyi Terv kiírására nyújthat be pályázatot a békési önkormányzat.

A fejlesztés a békési termálvíz magas hőfokát felhasználva közintézmények és közfeladatot ellátó intézmények, illetve később békési lakások fűtését és használati melegvíz-ellátását oldaná meg jelentős, mintegy 40 %-os energia megtakarítást elérve. Korábban a pályázati kiírások magasabb önrészt követeltek meg, így Békésen külső cég bevonását tervezte a helyi képviselő-testület, hogy a közel egymilliárd forint összköltségű projekt jelentős önerejét biztosítani tudja.

Az új kiírás azonban örömteli fejleményt hozott, hiszen a korábbinál kisebb, mindössze 15 %-os önrészt követel meg, így a megye negyedik legnagyobb városa saját erőből is megvalósíthatja energiacsökkentési elképzeléseit.

A jelenleg használatban lévő békési kutak 53 fokos vizet szolgáltatnak, ennél lényegesen melegebb, 90 fokos hőmérsékletű vízre lesz szükség a fejlesztéshez, azaz mélyebbről kell felhozni a termálvizet, melyet a fűtésre használás után visszasajtolnának a talajba, így pocsékolás nélkül, környezetbarát megoldással használnák békés folyékony kincsét.

Ugyan a békési termálvíz minősége a hévízivel vetekszik, felhasználása az utóbbi években kapott jelentősebb lendületet Békésen. A közadakozásból megépített és hamarosan átadásra kerülő kültéri termálmedence mellett a kistérségi gyógyászat is megújult körülmények között használhatja majd a kiváló gyógyhatású vizet. A geotermikus közműrendszer kiépítése tovább segítheti a békési termálvíz ismertebbé tételét az országban.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!