Beszámoltak a kisebbségek


Beszámolt a négy kisebbségi önkormányzat Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete legutóbbi ülésén.

Surman Zoltán a Békési Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) október 3-án megválasztott elnöke beszámolójában kitért a kisebbségi választások eredményére. E szerint a következő ciklusban Balogh Krisztián, Farkas Mihály, Fekete Mihály István és Surman Zoltán alkotják a kisebbségi önkormányzatot, közülük Fekete Mihály István elnökhelyettes azóta lemondott tisztségéről, helyét Kis Istvánné vette át majd az elnökhelyettesi tisztségre Farkas Mihályt választották meg. Az elnök beszámolt a korábbi elnök Czinanó Tihamér 2010-ben elvégzett munkájáról is, illetve kiemelte, hogy az újonnan megalakult CKÖ már felvette a kapcsolatot mindazon szervezetekkel, melyek szervesen kapcsolódnak a békési cigányság életéhez és új szervekkel is együttműködési megállapodást írtak alá.

Bárdiné Békési Mária, a Békési Német Kisebbségi Önkormányzat beszámolójában kifejtette, hogy összeállított munkatervüknek megfelelően dolgoztak a 2010-es évben, kitűzött céljuk a német hagyományok és nyelv ápolása volt. Ennek megfelelően szakmai programokon vettek részt, német órákat tartottak, kis kórust alapítottak. Érdekességként kiemelkedik a sorból a Belencéres Néptáncegyüttessel kötött együttműködési megállapodás, akik támogatás fejében német táncokat tanultak és mutattak be, illetve ugyanilyen megállapodás alapján a német nemzetiségi óvodáscsoport nemzetiségi ruhát varrathatott. A 2010-es kisebbségi választásokon két korábbi kisebbségi önkormányzati tag cserélődött le, helyettük Takács Istvánné Zsuzsa és Bőhm József lett képviselő.

A Békési Román Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Simon Éva beszámolójában kitért a Békés központjában található és nagyon értékes román ortodox templom megmentésére, renoválására, mely továbbra is kiemelt céljuk. Ugyan a templomnak nagyon kevés hívője van, de 2010. szeptember 8-án az egyház védőszentjének ünnepén püspöki szent misét tartottak a békési Román Ortodox Templomban.

2010-ben fontos feladat volt a havi egyszeri, vasárnapi szentmisék újraindítása, ezt a kisebbségi önkormányzat sikeresen megoldotta, folyamatossá tette. Ugyancsak folyamatosan karbantartják a temetőt is és összeállt az a 8 fős csoport, akik 2011. februártól román nyelv és kultúra előadásokon vesznek részt. A kisebbségi önkormányzat tagjai továbbra is honorárium nélkül látják el feladatukat, az így megspórolt összeget is a templom renoválására szánják.

A Békési Szlovák Kisebbségi Önkormányzat a kisebbségi választásokat követően változatlan összetételben folytatja munkáját. Elnöke Feledi János éves beszámolójukban részletezte, mely tevékenységekben vettek részt a tavalyi évben. Legnagyobb rendezvényük a "Gyermekrajz pályázat", melyet minden évben hagyományosan a Békés Városi Püski Sándor Könyvtárral közösen szerveznek meg és kiemelt érdeklődés övezi a gyerekek körében. Munkájuk eredménye többek között, hogy a Békés-tarhosi Zenei Napokon cseh-, és szlovák néptáncosok is felléptek. A nemzetiségi vendégekkel az elnök ismertette meg Békés nevezetességeit.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!