A békési múzeum új szerzeményei!


Felajánlásokból bõvûlt a gyûjtemény! A részletek:

A békési múzeum újszerzeményei


Dr. Szabó Imréné T. Nagy Zsófia, békési születésû népmûvész, akinek Alföldi szûcshímzések

c. kiállítása még szeptember 10-ig megtekinthetõ a Békési Galériában, múzeumunknak ajándékozott egy, a XX. sz. elején készült, hímzett békési és egy tótkomlósi kisködmönt, valamint egy, Czira Ferenc békési gazdaember hímzett subája alapján általa tervezett-készített falvédõt. Ma már a hajdani parasztpolgári nõi viselet jellegzetes darabjainak számító, szironyozással, hímzéssel dúsan díszített ködmönök alig lelhetõk fel, így muzeológiai szempontból igen értékes daraboknak számítanak.


Keresztessy Istvánné Durkó Erzsébet, a múzeumalapító Dr. Durkó Antal leánya intézményünknek ajándékozott édesapja hagyatékából 3 db könyvet és testvére, Durkó Margó 1934-bõl származó emlékkönyvét.

A könyvek közül a legkorábbi a Swift: Gulliver utazása a törpék országába, melyet a bejegyzés tanúsága szerint 1899-ben kapott karácsonyi ajándékul az akkor 9 éves Anti, Madách: Az ember tragédiája c. mûvével a következõ év karácsonyán ajándékozták meg. Petõfi Sándor Haza és szabadság címmel kiadott költeményeit tartalmazó kis könyvecskének pedig az az érdekessége, hogy 1914-ben Durkó Antal magával vitte a frontra, sõt hadifogsága idején is naponta olvasgatta.

Az ajándékba kapott könyvek a Nagyházban (Békés, Széchenyi tér 6. sz.) lévõ Durkó Emlékszobában kerülnek elhelyezésre.


Mindkét ajándékozónak a múzeum ezúton is köszönetet mond.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!