Hirdetmény a bírósági ülnökök választásáról.


Békés Város Önkormányzata meghosszabbított határidővel, 2011. április 11-ig ismét meghirdeti a bírósági ülnökök jelölését.

H I R D E T M É N Y
a bírósági ülnökök választásáról

A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 46. § (2) bekezdése értelmében a törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.
Békés Város Önkormányzata meghosszabbított határidővel, 2011. április 11-ig ismét meghirdeti a bírósági ülnökök jelölését.

A legutóbb, 2007-ben 4 évre megválasztott ülnökök megbízatása az idén lejár (az új ülnökválasztástól számított 30 nap elteltével), emiatt szükséges az új választás megtartása.
A Köztársasági Elnök a bíróságok ülnökeinek megválasztását a 2011. március 7. és április 30. közé eső időtartamra tűzte ki.
A helyi bíróságok ülnökeit a bíróság székhelye szerint illetékes települési, illetőleg települési kisebbségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg. A megyei bíróság és a munkaügyi bíróság ülnökeit a megyei, megyei jogú városi közgyűlés és a területi kisebbségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg.
Az ülnökök megbízatása 4 évre szól.

Ülnököt jelölni az alábbi bíróságokra lehet:

Bíróság megnevezése Megválasztható ülnökök száma
Békés Városi Bíróság 4 fő ülnök + 2 fő pedagógus ülnök
Békés Megyei Bíróság 11 fő ülnök + 4 fő pedagógus ülnök
Gyulai Munkaügyi Bíróság 30 fő ülnök

Jelöltet állíthat:

- minden a bíróság illetékességi területén lakóhellyel és választójoggal rendelkező magyar állampolgár,
- a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok,
- a bíróság illetékességi területén működő társadalmi szervezetek, kivéve a pártokat.
A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróságok pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési – oktatási intézmények tantestületei jelölik.
A munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdekképviseleti szervei jelölik.

Jelölt lehet:

Az a büntetlen előéletű, választójoggal rendelkező magyar állampolgár, aki a 30. életévét betöltötte, de a 70. életévét még nem érte el.

Jelöléshez szükséges dokumentumok:

- a jelölő választópolgár, vagy jelölő szervezet által kitöltött és aláírt "Bírósági ülnökké jelölés" elnevezésű nyomtatvány.
- a jelöltnek a jelölés elfogadásáról szóló írásbeli nyilatkozata. Az elfogadó nyilatkozat többek között tartalmazza a jelölt arra irányuló nyilatkozatát, hogy volt-e büntetve és van-e választójoga.
A jelöltnek a jelölés elfogadását követően haladéktalanul hatósági bizonyítvánnyal (erkölcsi bizonyítvány) kell igazolnia büntetlen előéletét. Amennyiben ezen igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnökké megválasztani nem lehet. Erkölcsi bizonyítvány igénylő nyomtatvány a Postahivatalokban szerezhető be.

Az ülnökválasztásról szóló részletes tájékoztató, a jelöléshez szükséges nyomtatvány, a jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozat, valamint a bírósági ülnökök jogait és kötelezettségeit tartalmazó tájékoztató Békés Város Polgármesteri Hivatala Titkárságán (Békés, Petőfi Sándor utca 2. I. emelet 8. számú iroda) munkaidőben átvehető, vagy interneten a www.bekesvaros.hu honlap "Dokumentumtár/ Nyomtatványok/ Bírósági ülnökválasztással kapcsolatos nyomtatványok" menüpontjából, illetve az alábbi linkről letölthető:

http://bekesvaros.hu/menu_hu.php?site=dokumentumtar&l0=80&l1=&dir=dokumentumtar%2Fnyomtatvanyok%2Fbirosagi+ulnok

A jelölés benyújtásának helye, ideje:
A jelölés Békés Város Polgármesteri Hivatala titkárságán (Békés, Petőfi Sándor utca 2. I. emelet 8. számú iroda) 2011. április 11-ig személyesen, vagy postai úton, ajánlott küldeményben nyújtható be.
A jelöléshez csatolni kell:
- a jelölt elfogadó nyilatkozatát, valamint
- a jelölt büntetlen előéletét igazoló hatósági bizonyítványt (erkölcsi bizonyítvány). Az erkölcsi bizonyítvány legkésőbb 2011. április 27-ig utólag pótolható.


Békés, 2011. március 17.


Izsó Gábor
polgármester


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!