Durkó Mihály: Tell Vilmos földjén


A Bodensee-t alíg hagyja el a Rajna, Európa legnagyobb vízeséseként hatalmas robajjal zúdul 20-25 méterrel mélyebbre kb. 150 méter szélességben. Itt átlépve a svájci határt, most teljes egészében Svájc területén folytatom utamat a képeken.

Tell Vilmost talán senkinek nem kell bemutatni, feleslegesnek érzem itt a mesét. Egyebek mellett az ő és több társának alakja díszíti megrajzolva a magyarkártya egyes lapjait is. Svájcban a mai napig legendák sora kering róla, igazi nemzeti hősként emlegetik mindenhol az országban.

Ebben a sorozatban látható több olyan kép is, amely nem kötődik szorosan Tell Vilmos "szülőhelyéhez", de tágan értelmezve az egész Svájc annak tekinthető.
A kifejezetten nagy svájci városokat, nevezetesebb hegyeket és a Genfi-tavat külön sorozatokban szándékozom bemutatni. Ezért tettem ide olyan képeket is, amelyek logikailag nem illenének ide, jelen sorozatban pedig megkívánják a címben jelzett tárgyat tágabban értelmezni. Ilyenek pl. az Alpokat átszelő hágók, a kisebb svájci tavak, néhány város az ország legkülönbözőbb részeiről.

Tell Vilmos valójában egy kitalált személy, amely tényt a svájciak csak részben és hosszú idő után fogadtak el a történelemtudományos eredmények hatására, de mindmáig őt tekintik önálló államuk jelképének. A monda szerint az 1300-as években "élt", de számos más verzió ismert személyével kapcsolatban.

A Rajna partján Bázel (Basel) egy jelentős város, a világhírű svájci gyógyszeripar központja. Fekvése miatt sokan hasonlítják Budapesthez, ami szerintem erős túlzás. Budapest földrajzi adottságai sokkal jobbak és szebbek, viszont a rend és tisztaság... - felesleges lenne folytatni. A sportrajongóknak bizonyára Roger Federer jut eszébe róla, aki itt lakik.

Brisaggio a Lago Maggiore partán és egy szemközti kis szigeten fekvő "botanikus kert" és kastély.

Sion város Valais kanton székhelye, nagyon sok kultúrális műemlékkel rendelkezeik.

Locarno a filmfesztiváljáról ismert leginkább. Nagyon szép kilátás nyílik a város fölötti hegyre épült búcsújáró templomtól a városra és a Lago Maggioréra (itt nevezik Lago Locarno-nak is a tavat).

Friburg a német-francia nyelvek határán fekvő (éppen ezért írják Fribourgnak is), sok egyházi- és kultúrális örökséggel bíró, csendes kisváros.

Gruyeres a svájci sajtgyártás fellegvára, igazi várral a határában. Közel van hozzá Broc, a Nestlé csokoládégyárának üzeme (fotózni felesleges, tipikus modern gyárépület). A csokoládégyár látogatható, korlátlan fogyasztással. (Aki elmenne oda, vigyen magával ásványvizet, mert a kóstólóteremben nincs vízcsap!)Termékeik Callier néven megtalálhatóak nálunk is.

Einsiedeln Svájc leghíresebb búcsújáró helye a legnagyobb apátsággal Schwyz kantonban, amelyről az ország a nevét kapta. Az apátság mellett több vallási témájú kiállítás és műemlék is található a városban. A vallási műemlékeket kedvelők számára kifejezetten ajánlott hely.

A Simplon-hágó 2000 méter fölötti magasságban biztosít összeköttetést Svájc és Olaszország között. Alatta építették meg a XX. században a Simplon-alagutat, amely a vasúti kapcsolatot biztosítja a két ország között.
A St. Gotthard-hágó Svájc belsejében biztosít összeköttetést 2000 méter fölötti magasságban, fontos észak-déli irányú út, amely egyben átszeli az európai fő vízválasztó vonalat (Pó - Rajna).

Chur Graubünden kanton székhelye. A legrégebbi svájci városként emlegetik a legnagyobb kanton székhelyét. A Rajna nyugati irányból éri el, és itt fordul északi irányba a Bodeni-tó felé. A kantont - más kantonok mellett - Liechtenstein, Ausztria és Olaszország határolja. Ebben a városban emlékeztetett a belvárosi utcákon zakatoló vonat gyermekkorom békési kisvasútjára.

Lugano és környéke inkább illene földrajzi adottságai miatt az észak-olaszországi tavak sorába (amikről szándékomban áll képeket küldeni), de Svájcban van, ezért tettem ide. A Lugano melletti Swiss Miniatur kicsinyített formában mutatja be egy viszonylag nagy és kifogástalanul rendezett parkban Svájc nevezetesebb helyeit.


Aki bővebben, részletesen érdeklődik Svájc iránt, annak ajánlom figyelmébe az idegenvezető és professzionálisan fotózó szerző, "Kasó László: Svájc, az örök szövetség" c. igényes kivitelezésű és tartalmú kőnyvét. Én Montreux-ben vettem meg 65 CHF áron, magyar nyelven.

Durkó Mihály: Intermezzo - képek nélkül a svájci demokráciáról

A Svájci Államszövetség (tükörfordításban: Svájci Esküszövetség) államformája: közvetlen demokrácia, szövetségi köztársaság, amelyet 26 kanton alkot.

Amennyire a nyelvismeretem lehetővé tette, egyre világosabbá vált előttem a látogatásaim során, hogy ott is létezik amolyan sovinizmusféleség, a különböző kantonok lakosai egyáltalán nem szívlelik egymást, ilyen-olyan elmarasztaló jelzőkkel illetik egymást magánemberként. DE! - és itt jön a lényeg: az államformánál említett esküszövetséget maximálisan tiszteletben tartják.
Annyi esze van minden svájci állampolgárnak, hogy elkerülje a konfrontálódást az "idegennel" (más kantonban élővel), az eskü alapján együtt kell működni mindenben az ország fejlődése érdekében. Ebben a szellemben élik az életüket, és virágzik az ország.

Saját szememmel láttam Genfben a Reformáció Falához vezető úton egy boltíves átjáró egyik oldalán egy Lenin-emlékművet, a Simplon-hágó egyik falrészletén pedig egy hatalmas, festett emlékművet a Szovjetunió Vörös Hadseregének tiszteletére. Pedig őket egyáltalán nem lehet komcsizni.
A városokban egyszerre lehet látni - főleg fiatalokon - Madonna, Che Guevara, Jézus, meg a jó ég tudja milyen arcmásokat ábrázoló, és USA, CCCP, ITALIA feliratos pólókat. És ezek nem mennek ölre egymással, békésen elsétálnak egymás mellet, vagy akár azonos társaságban is vannak.

Ezekkel az apró epizódokkal azt kívántam szemléltetni, hogy feleslegesen nem politizálnak át mindent, nem gyártanak maguknak hamis ideológiákat, nem törekszenek kizárólagosságra.
Távol áll tőlem, hogy a politizálás ingoványos mezejére lépjek, de ezek nekem olyan példák, amelyeket szívesen látnék itthon is. Tisztában vagyok azonban azzal is, hogy a hasonló nálunk még illúzió.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!