Mosatják a békési ívóvíz hálózatot március 28-tól!


A tavaszi ivóvízhálózat-mosatást 2011. március 28. és április 1. között végzi el társaságunk Békésen. A településen szakembereink csak nappali mosatásokat végeznek.

Mit tapasztalhatnak a fogyasztók?

A mosatás ideje alatt egymást követően a városrészekben nyomáscsökkenést lehet tapasztalni, illetve a nappali időszakban rövid, 1-2 órán át tartó vízhiányra lehet számítani. Az éjszakai mosatás idején akár több órás vízhiányra is számíthatnak a békéscsabai fogyasztók. A mosatást követően az adott szakaszon a víz zavarossága is előfordulhat, amennyiben a vezetékek faláról letisztított lepedékek, uszadékok bekerülnek a házi vezetékhálózatba. Ilyenkor nincs más teendő, mint néhány percen át folyatni a csapokat, amíg kitisztul a hálózat.

Miért van szükség a mosatásra, és mi a folyamata?

A Békés Megyei Vízművek Zrt. az általa működtetett teljes ivóvízrendszert évente két alkalommal tisztítja meg az ivóvíz minőségének megőrzése érdekében. A munkálatok mintegy három hónapot vesznek igénybe, amíg a kutaktól a települési vízhálózatok vezetékéig minden olyan műtárgyat megtisztítanak a szakemberek, amelyeken átfolyik a fogyasztók által felhasznált ivóvíz.

A tisztítás mechanikusan történik, azaz egy speciálisan kiképzett szivacsdugóval szakaszonként letakarítják a vezetékekre rakódott lepedéket. A lerakódás eltávolítására azért van szükség, mert hosszú távon táptalaja lehet különböző mikroorganizmusoknak, s ezt a szolgáltató szeretné megelőzni.

Az ivóvízhálózat mosatását követően még tisztább víz folyik a csapokból.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!