Egy kenus - profi szakács lesz az ízek utcájának zsûrielnöke!


Wichmann Tamás már szinte haza jár Békésre, hiszen több alkalommal is részt vett a Madzagfalvi Napokon, az Egyhajóban Evezünk turán. Most õ lesz a zsûri elnöke! A részletek

A Wichmann kocsmája egy legendás budapesti kocsma, amelyet 1987-ben nyitott meg Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus.

Elõször Szent Jupát volt a neve, a kenusok védõszentje után, késõbb változott Wichmann kocsmájára. Ez azonban csak becenév, mert ilyen cégér nem található a VII. kerület Kazinczy utca 55. alatti házon.

A kocsmában ételfogyasztás is lehetséges, legendás az üzlet bécsis szendvicse. A közérzetjavító létesítmény este 6-kor nyit és – a vendégek számától függõen – éjfélig-kettõig van nyitva.

Sárközi Mátyás író így írta le 2006-ban megjelent Király utcáról szóló könyvében: „Cicomátlan, deszkapadlós helyiségben, gyalultfa-asztaloknál, félhomályban ül a sörözõ közönség, a terem akusztikája következtében iszonyú a zaj, beszélgetni csak megfelelõ decibelszámmal lehetséges, ilyesféle lehetett hajdan az Orczy kávéház kakofóniája.”

A ház falán érdekes emléktábla található:

„E helyen állt Schneider József kártyafestõ mûhelye. Itt készült a magyar kártya 1836-ban, amely Tell Vilmos szabadságharcának felidézésével a játékos kedvû honpolgárok nemzeti öntudatát élesztgetve, azóta is kézrõl kézre jár. Állíttatta a magyar kártyások nevében a Pató Pál Párt és a Magyar Talon Alapítvány a millecentenárium évében.” (azaz 1996-ban).

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!