Bezárult a Békés-projekt


Sikeresen zárult a Dr. Hepp Ferenc Tagiskola alsósoknak rendezett várostörténeti projektje.

Ebben az évben Békés város önkormányzata egy képzeletbeli időutazásra hívta a város lakosságát. Városunk újraalapításának 300. évfordulóját felhasználva azt szeretnénk, ha egy kicsit elgondolkodnánk, hogy mit is jelent számunkra Békés? Honnan jöttünk? Hová tartunk. Melyek az ok az értékek, amelyek fontosak a számunkra, amelyek békésivé tesznek bennünket?

2011-ben múlt 300 éve, hogy Békés város a XVIII. század elei nagy elnéptelenedés után újra benépesült. Ebből az alkalomból a Dr. Hepp Ferenc Tagiskola alsós munkaközössége öt napos témahetet szervezett A 300 ÉVES BÉKÉS címmel. A témahét fő célja az volt, hogy a jeles alkalomból a gyerekek megismerjék városunk múltját, jelenét, nevezetességeit, kultúráját. Mindezt úgy, hogy önmaguk is tevékenyen vegyenek részt a programokban és azok előkészítésében, illetve jeles békési polgároktól, lokálpatriótáktól juthassanak történeti információkhoz.

Március 18-ig előzetes feladatként az első és második osztályosok tablókat készítettek városunk képeiből, míg a nagyobbak rajzokon ábrázolták Békés jellegzetes épületeit. Az elkészült művekből az iskola folyosóján és a közösségi teremben kiállítást rendeztek.

A március 21-25-ig tartó héten változatos programok várták a gyerekeket, e programokba bekapcsolódott az iskolai könyvtár, ahol városunkról szóló kiadványokat lapozgathattak az érdeklődők, és megismerkedhettek a város történelmével. Konyhánk ezeken a napokon jellegzetes békési ételeket készített.

Hétfőn délután minden alsós osztály megtekintette a közösségi teremben a város nevezetes épületeit bemutató filmösszeállítást, amelynek anyagát a Városvédő és Városszépítő Egyesület számára 1993-96 között forgatott videófilm-sorozat anyagából válogattuk. A film után Mucsi András, az Oktatási, kulturális és Sport Bizottság elnöke tartott előadást iskolarádiónkban, melyben Békés város történelmének alakulását tekintette át.

Kedden Mester Péter, a Városvédő Egyesület elnöke volt a vendégünk, aki a békési utcanevekről tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást. Ezt játszóház követte. Az aulában hagyományos népi játékokat elevenítettek fel, a folyosókon ugróiskola és karikázás folyt, a tornateremben népi sportjátékok, társasjátékok folytak, míg az első emeleti tantermekben az ügyes kezűek tevékenykedtek, rongylabdát, búgógombot, bábot készítettek, és fonalas átvevővel játszottak.

A szerdai napon tanórák keretében minden osztály egy békési mondával, történettel ismerkedett meg.

A csütörtöki délután játékos sportvetélkedővel telt.

A hét utolsó napjára városi sétát szerveztek: figyelmesen nézték a gyerekek a város jellegzetes helyeit, épületekeit. A figyelem irányítását térkép és feladatlap segítette. Az egész heti program végén táncház volt, ahol békési dallamokra békési néptáncokat járhattak a gyerekek Barna Zoltán tanító bácsi vezetésével. A programot helyi népművész is segítette: Hégely Laci bácsi citerakísérettel népdalokat énekelt, produkcióját a gyerekek nagy tetszéssel fogadták.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!