Durkó Mihály: Bern, Luzern, Zürich


Várjuk továbbra is elszármazott olvasóink képeit bárhonnan a világból!

Ezúttal három svájci nagyvárosról küldök néhány képet, Genfről majd a Genfi-tóról készült összeállításban lesz szó.

1. Bern

A Svájci Államszövetség fővárosa, de ők inkább közigazgatási központnak nevezik.
Nagyon szép város kellemes földrajzi környezetben! Nem az az igazi nyüzsgő, zaklatott nagyvárosi, inkább a nagyon szimpatikus emberbaráti nyugalma fogja meg a látogatót. A diplomáciai negyede még itt is kivételesen szépnek számít: mint egy hatalmas liget, elegáns villákkal.

A város jelképének számító medvéket bemutató helyen mindíg sok a túrista, akik etetik is a macikat rendületlenül. Már annyira elkényelmesedtek, hogy csak a fekve elérhető ennivalóért nyúlnak mancsaikkal.

A korombelieknek egy nagyon rossz emléke is kötődik a városhoz: az 1954-es foci VB-döntő elvesztése :(((

Megnéztem a vesztes csata színhelyét, a Wankdorf-stadiont, de nem fényképeztünk fociéletünk Mohácsánál. (Bár lenne még valaha az életben hasonló "kudarcunk"!) Egyébként is abból a régi stadionból semmi nincs már, a helyén egy ultramodern új stadiont építettek, aminek a hivatalos neve Svájc Stadionja, de a helyiek továbbra is csak Wankdorfnak hívják.

Itt látható a világ legnagyobb (?) toronyórája. Ugyanezt mondták Zürichben is, én nem tudom eldönteni, egyiket sem volt módomban lemérni... Az itteni mindenesetre alacsonyabban van, és így nagyobbnak látszik a földről.

2. Luzern

Nekem a legszebb svájci nagyváros! (... és itt ittam életem eddigi legdrágább kávéját, átszámítva kb. 1500 forintért, mai árfolyamon meghaladná a 2000 forintot...) Képeken lehetetlen visszaadni egy város vagy tájegység szépségét, hangulatát, ahhoz látni kell, és minél több időt eltölteni ott. Ez különösen igaz Luzernra. Szerencsémre nekem többször megadatott ez a lehetőség, és mindíg elvarázsolt.

Luzern a Vierwaldstatti-tó csücskében, a Luzerni-tó mellett fekszik. A tavon több kerekes gőzhajót is láttam közlekedni. A várost a Reuss folyó szeli ketté. A folyó fölött ívelnek át - többek között - a világ legrégebbi, fedett fahídjai, a Kappellbrücke és Sprenerbrücke.

A városnak egy nagyon szépen ápolt parkjában található a sziklába vájt Löwendenkmal. Ez a haldokló oroszlánt ábrázoló emlékmű a francia forradalom alatt elesett svájci katonák tiszteletére készült az 1800-as évek elején. John Steinbeck a "világ legszomorúbb emlékművének" nevezte, és valóban illik rá ez a megállapítás. (Este meg van világítva az emlékmű, de ilyenkor odalátogatva, óhatatlanul is megzavarja a látogató a padokat elfoglaló helyi szerelmespárok idilljét.)

Itt említem meg, hogy a legendásan semleges országból más hatalmak szolgálatába álló svájci katonák egyáltalán nem voltak ritkák. Gyakran előfordult, hogy ellenséges hatalmak zászlói alatt néztek farkasszemet egymással, és harcoltak egymás ellen.

3. Zürich

Svájc legnagyobb városa és talán minden tekintetben a legjelentősebb. Nemzetközi kereskedelmi és pénzügyi szempontból mindenképpen.
Jellemzően ez a város is egy tó (Zürichi-tó) partján fekszik. Sok park, hangulatos kávézók egész sora található a városban, ahol kellemesen lehet sziesztázni. Amúgy Zürich egy igazi lüktető nagyváros, hatalmas forgalommal, gyakori forgalmi dugókkal. (Volt olyan délutáni eset, hogy a központtól 8 km-re lévő repülőtértől - autópályán - másfél óra alatt lehetett beérni a városba.)
Feltűnő volt a városban a sok indiai (ruházatukról könnyű volt felismerni őket), és én csak néger taxisofőrt láttam ott.

A zürichi Bahnhofstrasse a világ legdrágább utcáinak egyike, a magyaroknak itt többnyire be kell érni a kirakatok nézegetésével. Egy ott élő magyar mondta: ...és ha tudnád még, hogy mekkora érték fölött sétálsz... Elmondása szerint a bankok trezorjai találhatók az utca alatt.

Itt ismét eszembe jutott az a mérhetetlen kontraszt, ami az itteni és a hazai környezet között van: a Bahnhofstrasse és a Főpályaudvar közötti aluljáró tisztasága, az aluljárói üzletek színvonala kifogástalan; adottságai alapján a budapesti Rákóczi útnak a Keleti Pályaudvar és az EMKE közötti része lehetne hasonló, mint a Bahnhofstrasse...


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!