Megújuló energiát Békésen!


Mintegy 14,5 millió forint értékben intézmény korszerűsítésére pályázik Békés Város Önkormányzata.

A képviselő-testület ellenszavazat nélkül támogatta az Eötvös József Tagiskola felújítására és fejlesztésére szolgáló pályázat beadását. Ha minden az önkormányzat tervei szerint alakul, a jövőben napkollektor biztosítaná az iskolában a konyha és tornaterem meleg vízét, és energiatakarékos, nyomógombos csapok kerülnének a zuhanyzókba.

Az önkormányzati fenntartású iskola jelenlegi energia-ellátó rendszere igen korszerűtlen állapotú, felújítása már régóta indokolt. A sikeres pályázat több mint 70%-os energia megtakarítást jelenthet az intézmény számára, így kevesebb pénzbe kerül majd az intézmény melegvíz ellátása, maga a pályázat is csupán mintegy 20 %-os önkormányzati önerőt igényel.

Az energiatakarékosság lesz az egyik fő mottója Békésnek a következő ciklusban, hiszen nem csak az Eötvös József Tagiskola energiaellátása újulhat meg, de az önkormányzati tulajdonban lévő sporttelep öltőzője is, ahol a szakemberek szintén napkollektoros rendszerrel biztosítanák a melegvíz ellátást, mely így 40%-os energia megtakarítást jelenthet a város számára. Az öltöző tetején 20 négyzetméternyi kollektor felületet alakítanának ki.

Nem új keletű Békésen a megújuló energia felhasználása a mindennapokban, hiszen már a kilencvenes évek közepén építettek napkollektort a Hajnal István Idősek Otthon használati meleg víz ellátásának kiváltására, akkor ez még forradalmian új megoldás volt. Az elmúlt négy évben pedig szinte minden beruházásnál kiemelt szempont volt az energia-megtakarítás és a természet erőinek felhasználása. Így történt ez a Dánfoki Szabadstrand, a Dr. Hepp Ferenc Tagintézmény, az uszoda, a Békési Inkubátorház és a járóbeteg-ellátó intézmény felújítása esetében is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!