Durkó Mihály: Bolyongás a Genfi-tó (helyi nyelven: Lac Leman)


Kezdjük mindjárt a névadó várossal. Genfet szokás nevezni a világ legkisebb világvárosának, amiben nincs is semmi túlzás.

Csodálatosan szép város, hatalmas parkokkal, és a különböző világszervezeteknek otthont adó negyede igazi különlegesség, semmivel nem téveszthető össze.

A városba érve, a tóparton azonnal feltűnik a 120 méter magasra lövellő Jet d'Eau (Vízsugár), amely a parthoz viszonylag közel van, és a tó vizéből ontja a vizet a magasba.

A város híres emlékműve a 100 méter hosszú Reformáció Fala, amely a reformáció 10 legjelentősebb alakját mutatja be. A központi négy alak 5 méter magas (balról a másodok Kálvin, a reformáció névadója), mindkét oldalán 3 méter magas szoborként 3-3 személy (köztük Bocskai István, Erdély fejedelme) látható.

Magyar vonatkozású emlékműként említhető közvetlenül a hajóállomásnál, a tóparton a tragikus sorsú Erzsébet királyné emlékműve, akit ezen helyen sebesített meg halálosan 1898. szeptember 10-én egy olasz anarchista.

A továbbiakban csak felsorásként említem meg a tó mentén található jelentősebb helyeket, kerülve a túlzottan hosszú írkálgatást. Akit érdekelne részletesebben, nagyon sok helyen utána tud nézni, de én is segítek szívesen amennyit tudok, kvázi hozzászólás formájában.
Lausanne - Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelye, Olimpiai Múzeum;
Vevey - Chaplin egykori lakhelye, a Nestlé cég központja;
Montreux - híres zene fesztiválok színhelye, Freddie Mercury szobra;
Chilloni Vízivár Montreux külterületén;
Evian (Franciaország) - az azonos nevű ásványvizet mindenki ismerheti, drága ott is;
Yvoire (Franciaország) - az egykori halászfalu még azon a tájon is különösen bájos, gyönyörű hely.

Miután átértünk francia területre, a következő néhány sorozatban már francia helyek következnek...

Ég veled, vagy viszlát Svájc?! - ki tudja...


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!