Mucsi: Folyamatban a tárgyalások a Karacsról


Az óvodaátadásról a jövő héten várható állásfoglalás

Az elmúlt években az önkormányzatok finanszírozása folyamatosan romlott, de a feladatok nem csökkentek, hanem bizonyos tekintetben nőttek is. Ez már önkormányzatok százait sodorta a tönk szélére, és Békés város önkormányzata is igen nehéz helyzetbe került, bár sikerült elkerülni a működési hitelfelvételt.

A nehézségek hatványozottan jelentkeznek az oktatási intézményeinknél, így az látszott célszerűnek, hogy az egyik tagiskolát és egy tagóvodát a kedvezőbb finanszírozású református egyháznak adjuk át működtetésre.

Erről szándéknyilatkozatot fogadott el a városi képviselő-testület. Célunk a munkahelyek megőrzése. Az intézményeket a jövőben a református egyház működtetné, de az épületek és ingóságok tulajdonjogáról nem mondana le az önkormányzat.

A tárgyalások során kértük a Karacs Teréz Tagiskola önállóságának megőrzését és a dolgozók átvételét. Erre az előzetes egyeztetések során ígéretet tett az egyház, tehát szeptembertől a Karacs változatlan formában, tagiskolaként folytatná a munkát. A dolgozókat megkérdeztük, és 100%-uk vállalta, hogy a jövőben az új fenntartóval szeretné folytatni a munkát.

Az alsó továbbra is a Rákóczi úton működne majd, a felsősök pedig – ahogy eddig is - a Szánthó utcai épületben tanulnának, miután megszületik a végleges testületi döntés. Alaptalan minden hisztériakeltés.

A kistérségi általános iskola és a benne működő sportosztályok jövője továbbra is elsődleges szempont, az ezzel kapcsolatos megbeszélések a napokban is tartanak az iskola vezetésével. A megszülető elképzelésekről, döntésekről folyamatosan tájékoztatjuk az érintetteket.

Az önkormányzat számára fontos az Eötvös és Dr. Hepp Tagiskolák sorsa, így a kistérségi iskola átszervezése kapcsán minden segítséget megadunk további színvonalas működtetésükhöz. Ennek keretében nem feledkezünk el Tarhos és Murony iskoláiról sem.

Az óvodaátadással kapcsolatban a jövő héten adunk ki állásfoglalást, a tárgyalások még nem zárultak le, de az alapelv ugyanaz: a munkatársak munkahelyének megőrzése, a színvonalas szakmai munka folytatása, a szülők igényeinek figyelembe vétele.

A szükséges egyeztetések során leülünk a pedagógusokkal, kisebbségi önkormányzatokkal, szakszervezetekkel.

Az elmúlt kedden a Karacs dolgozóival, pénteken a szülőkkel találkoztunk fórumbeszélgetés keretében. Az iskolaügyben érintett szülők a napokban kapnak levelet, amelyben nyilatkozhatnak, hogy vállalják-e, hogy gyermekük továbbra is ott folytassa a tanulmányait, ahova eddig is járt, miközben a fenntartó változik. Eddigi visszajelzéseink pozitívak, a szülők döntő többsége továbbra is a Karacsot választja. Szeretnénk, ha a véleményezési, egyetértési jogot gyakorlók a többség véleményét tiszteletben tartanák.

Mucsi András
önkormányzati képviselő
az Oktatási Kulturális és Sport Bizottság elnöke


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!