Durkó Mihály: Savoya és Provance


Továbbra is szívesen fogadjuk elszármazottjaink képeit bárhonnan a világból! Email: info@bekesmatrix.hu

Miután a Genfi-tavat a francia oldalán hagytam el az utolsó svájci sorozatomban, tovább folytatom az utat nyugati és déli irányba, már francia területen.

A Genfi-tótól délre, Franciaországnak Olaszországgal határos részén, pontosabban Észak-Savoyában a legelbűvölőbb város annak székhelye, Annecy. Aki egyszer is látta Annecyt, biztosan nem felejtei el soha.

A Riviérához vezető utam következő tartománya Provance, ami tulajdonképpen magába foglalja A RIVIÉRÁ-t. (A RIVIÉRÁ-t azért emeltem ki, mert van már millió ilyen-olyan riviéra, hiszen bármelyik tengeri fürdőhelyet lehet így nevezni, de nekem A RIVIÉRA a Francia Riviéra, a Cote d'Azur!!!) Egy sorozatban túl sok lenne a teljes Riviéra és Provance, azért küldöm több részletben (Monacóra is önálló sorozatot tervezek.)

Nos, Provance egy igen változatos táj, hegyes-völgyes, dombos, szelíden lankás területek váltogatják egymást, rengeteg szöllőültetvénnyel és borgazdasággal, valamint végtelennek tűnő levendulamezőkkel.

Érdekes volt látni a szöllőültetvényeken a minden sor végére ültetett rózsákat. Elmagyarázták, hogy ezek nem díszek, hanem kiváló jelző funkciójuk van a permetezésre felhívásban, ugyanis a rózsa hamarabb reagál a szöllőt fenyegető veszélyre.

Csodálatosan szép helyek Provance-ban a hegytetőre épült Eze Village és St. Paul de Vance nevű középkori falvak. Állítólag a monacói hercegi család is látogatja éttermeiket. Ezek a falvak valóságos nyitott galériák, maguk a sikátoros utcácskák a különböző portékákkal és a művészek alkotásai egy képtár benyomását keltik.

Itt található a francia parfűmipar központja is, Grasse városban. Itt készítik a híres francia parfűmöket, és többnyire Párizsban töltik a díszes üvegekbe. A városban több patfűmgyár is van, látogathatóak, lehet vásárolni is lényegesen olcsóbban, mint a későbbi díszes csomagolásban. Persze a parfűmökön túl, a szappanoktól kezdve a levendulás zsákocskákig minden illathoz köthető tárgy megtalálható a gyárak üzleteiben. (Hölgyek vagy lovagok! - tessék sok pénzt vinni, ha vásárolni szeretnének, mert azért itt sem fillérekért adják!) Engem ez nem fogott meg, inkább a fejem fájdult meg a "bűzben", így a második helyen már be sem mentem a gyárba.

Különleges látványa szintén ennek a vidéknek a Verdon-kanyon, amit képeken nem lehet eléggé szemléletesen visszaadni. Ezt nevezik Napóleon útjának is, mivel száműzetéséből visszatérve ezen az úton indult el a főváros felé a tengerparttól a hadvezér a csapataival.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!