Durkó Mihály: Cote d'Azur - a RIVIÉRA


Várjuk elszármazott olvasóink képeit! Email: info@bekesmatrix.hu


Amint korábban már kifejtettem véleményemet a riviérákról: nekem a Cote d'Azur (Azúr Part) A RIVIÉRA. A Földközi-tenger Marseille-től Mentonig terjedő kb. 120 km-es szakasza ez, amely Menton után már Olaszországban folytatódik Virágos Part (Riviera dei Fiori) néven Genováig.

Itt a nyugat-keleti irányt követem, és majd így jutunk vissza Magyarországra több állomás után.

Az első jelentős hely - leszámítva a tipikusan nagyvárosi jellegű Marseille-t - Cannes. Ha másról nem, a híres filmfesztiváljairól mindenkinek ismerősen csenghet ez a név. Tengerparti sétánya, szállodasora, kikötője, bevásárló utcája, óvárosa, és megszámlálhatatlan egyéb érdekessége igazi kuriózum. Csak ne lenne ott az a környezetidegen Fesztiválpalota!... A tengerparti luxusszállodákkal szemben számomra kifejezetten csúnya, de mint nevezetes helyet természetesen nem lehet kihagyni a vörös szőnyegén készült fotó erejéig. A környezete viszont kifogástalan, és itt megnézhetjük rengeteg filmsztár tenyérlenyomatát és aláírását a tér burkolatát alkotó kerámialapokba égetve.
A tengerparttól három utcával távolabbi szállodákban már elfogadható áron van szállás, ahol mi is laktunk, és 5-10 perces séta csupán a tengerpart.
Strandja annyira finomszemcsésen homokos, hogy a partközelben a gyerekek hancurozása miatt zavaros. A homokszemek a strandolás utáni parti zuhanyozás ellenére még a szállodai fürdőszoba kádjában is hagynak nyomot bőven.
Kétszer "laktam" itt egy-egy hetet, és mindkétszer volt olyan szerencsém, hogy arra az időszakra esett az évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Pirotechnikai Találkozó, amelyet káprázatos tűzijátékkal fejeznek be. A rakétákat a tengeren horgonyzó hajókról lövik ki, így a víz tükröző hatása még fokozza az élményt. A mi augusztus huszadikai tűzijátékunk ahhoz képest szerénynek nevezhető.
Cannes óvárosa tipikus mediterrán jellegű, zegzugos, sikátoros rész, és egy kép erejéig szemléltetem, hogy itt romos épület is megtalálható. Érdemes felkeresni, hiszen itt található a Vár, a mindíg zsongó piaca rengeteg gyümölccsel, amelyek többségét nem is ismertem.

A városhoz közeli Saint-Marguerite sziget rövid hajókázás után érhető el. Lényegében ez egy nagy botanikus kert, néhány régi épülettel és egy kisebb múzeummal. Nevezetessége, hogy itt tartották fogva a Vasálarcost (XIV. Lajos ikertestvérét), cellája látogatható. A történet valóságtartalma kérdéses mindmáig, véleményem szerint ez a legenda Voltaire fantáziájának a szüleménye lehet.

A következő nevezetesebb hely Antibes, amely szinte már egybeépült Cannes-nal. Itt már aprókavicsos a tergerpart, ezektől könnyebb megszabadulni strandolás után, mint a homoktól. Látványosabb helyei: a Picasso-múzeumnak otthont adó egyik Grimaldi-palota (a monacói uralkodók a Grimaldiak), és a Marineland nevű élménypark (a delfinek, fókák, madárfélék showműsora egésznapos programot igényel).
Nekem élményt jelentett az itteni vásárcsarnok is, amely még a piacok között is sajátságos. A termékek egy része házilag feldolgozott formában kóstolható és megvehető. Az illatos és zamatos levendulaméz nagyon finom, de drága. És itt kapható az igazi finom socca! - az egykori legszegényebbek mindennapi étele.
(A piacokat egyébként igyekszem mindenhol felkeresni, hiszen azok minden hely sajátos színfoltjai, és a kedvenceimnek számító legegyszerűbb ételeket ezeken a helyeken készítik el legjobban.)

Nizza (Nice) lényegében a Francia Riviéra fővárosa, nemzetközi repülőtérrel, amelynek kifutópályája a tengerbe épített mesterséges földnyelv.
Angol-sétánya világhírű, én ezt találtam a legszebb tengerparti sétánynak az általam látott helyek közül.
Virágpiaca méltán nevezetes, megéri időt szánni rá. Nemhiába rendezik itt a Virágkarnevált.
Itt is laktam egyszer egy szállodában, és többször látogattam meg más helyekről kirándulva. Itt este is érdemes sétálgatni, ez a város éjjel-nappal nyüzsög. Itt az elegáns nagyváros és üdülőhely sajátos együttesével találkozhatunk.
A városban található Chagall-múzeum képei sokkal emészthetőbbek a nem-műértők számára, mint Antibes-ban a Picasso-képek.
Strandja köves, így viszont itt kristálytiszta a víz.
Bármilyen hihetetlen, Nizzában van egy nagyon szép orosz templom is.

Menton igazi riviérás kisebb (de nem kicsi) város, nagyon szép földrajzi adottságokkal és épületekkel. Itt volt szerencsém kifogni egy felejthetetlen hangulatú argentíntangós esti rendezvényt.
A Citromfesztivál a város nagy attrakciója minden év tavaszán. Itt szinte minden sarkon lehet vásárolni narancs- és citromlekvárt, amik nem igazán ízlettek.
A város annyira közel van az olasz határhoz, hogy az utolsó házai már a francia-olasz államhatárt jelentik.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!